Tekst objavljen: 03.12.2013 10:00        


Česi zelenašima duguju oko četiri milijarde evra, a uprkos tome što od ove godine važe pooštreni zakoni koji bi više trebalo da štite dužnike, zelenaši i nebankarski subjekti uspevaju da zaobiđu te zakone, zaključak je nove studije Navigator bezbednog kredita 2013.

Česi zelenašima duguju četiri milijarde evra

Projekt Karlovog univerziteta i konsalting agencije EEIP u toj studiji navodi da se tokom ove godine povećao broj pouzdanih i korektnih kompanija koje daju kredite, ali istovremeno su krediti od zelenaša koji uspevaju da zaobilaze zakon rizičniji po dužnike nego ranije.

Kao jednu od efikasnih mera protiv zelenaša Tepli preporučuje češće i temeljnije kontrole koje sprovodi češka trgovinska inspekcija, a takođe i povećanje kazni za zelenaše, koje inspekcija retko daje, a sadašnji zakoni omogućavaju kaznu do 800.000 evra.
- Recimo, zelenaš navodi da je kamata 20 odsto, ali to je mesečno a ne naglašava da godišnja kamata izađe i na 240 odsto. Drugi trik su visoke sankcije za neplaćanje kredita ili zahtevi da garancije za kredit budu suviše visoke, što zakon ne dopušta - kazao je autor studije Petr Tepli sa Karlovog univerziteta u Pragu.

Jedan od primera nedopustivih garancija za kredite je kuća ili stan za manje sume od nekoliko hiljada evra u predračunu, a širom Češke ima slučajeva da su dužnici, zbog male pozajmice od zelenaša, ostali bez krova nad glavom.

- Želimo da u džunglu potrošačkih kredita donesemo oruđe koje može da pomogne ljudima da se razaberu gde od koga zaista ne treba da pozajmljuju novac i da se orijentišu koje institucije su dostojne poverenja - saopštili su autori kada su pre tri godine pokrenuli Navigator.

U Navigatoru je kao bezbedan kredit označen onaj čije parametre budući dužnik razume, zna kakav je kvalitet poverioca i sasvim su mu jasne posledice neplaćanja kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dužnička kriza prezaduženost zelenaši češka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana