Tekst objavljen: 17.08.2016 12:44        


Međugodišnja inflacija će se postepeno vraćati u granice ciljanog raspona u prvoj polovini sledeće godine, što je nešto sporije u odnosu na očekivanja Narodne banke Srbije (NBS) iz maja meseca, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković. 

Ciljani raspon inflacije u prvoj polovini 2017.

Tabaković je, na predstavljanju Izveštaja o inflaciji za avgust 2016. godine u NBS, istakla da se u avgustu upravo navršava četiri godine otkako se nalazi na poziciji guvernera i da je u tom periodu ostvarena niska i stabilna inflacija u odnosu na raniji period.

Razlog tome nisu efekti iz međunarodnog okruženja već smanjenje unutrašnjih neravnoteža i stabilan devizni kurs dinara, čime je inflacija svedena na nivo kakav imaju evropske zemlje, rekla je guverner.

Prema njenim rečima, inflacija će i u naredne dve godine ostati niska i biće očuvana stabilnost deviznog kursa koji je važan u smislu da stabilan dinar vrši manji pritisak na uvozne cene.

"Pokazali smo u protekle četiri godine sposobnost da održimo stabilnost kursa kao i ukupnu stabilnost, što je rezultat usklađenosti monetarne i fiskalne politike", istakla je Tabaković.

Ona je dodala da je nivo dinarske štednje povećan tri puta u odnosu na kraj 2012. godine, što pokazuje rast poverenja građana u domaću valutu.

Novi krediti građanima u dinarima porasli su za 75 odsto u ovoj godini, navela je Tabaković, dodajući da su kamate, zahvaljujući smanjenju referentne stope na 4,0 odsto, pale za deset procenata.

Dodala je da NBS prognozira da će fiskalni deficit opšte države u ovoj godini biti smanjen na 2,5 odsto BDP-a, što je, kako je precizirala, znatno ispod cilja od 4,0 odsto, koji je utvrđen aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Tabaković je, takođe, rekla da se u ovoj godini očekuje i pad deficita tekućeg računa na 2,0 procenta BDP-a, što je za 0,6 procentnih poena manje nego lani.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stabilna inflacija inflacija Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana