Tekst objavljen: 10.12.2020 16:30        


Novi crnogorski ministar finansija, Milojko Spajić, izjavio je povodom odluke da se država izdavanjem evro-obveznica zaduži 750 miliona evra, čime je Crna Gora u sredu, kako je rekao, izbegla bankrot

"Crna Gora emitovanjem obveznica izbegla bankrot"

On je novinarima rekao da su obveznice izdate pod povoljni uslovima, da je to bila "neverovatna prilika jer je ovo najjeftinija kamata za B rangiranu državu".

Ministarstvo finansija emitovalo je u sredu državne obveznice na medjunarodnom tržištu u iznosu od 750 miliona evra kojima će se nadoknaditi manjak u državnoj kasi u narednoj godini.

Obveznice su na period od sedam godina s kamatom od 2,95 odsto i sve su prodate. Ministar je rekao da će od tog novca vratiti stare kredite koji su nepovoljni, refinansiraće one koji dolaze na napaltu i "investiraće u budućnost Crne Gore".

Ništa od tog novca, rekao je, neće ići na potrošnju i dodao da je izdavanje obveznica bila jedina optimalna mera.Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić izjavio je da je koncesija za preduzeće Aerodromi Crne Gore i dalje opcija i da će nova Vlada će nastaviti razgovore sa zainteresovanim koncesionarima.

Za koncesiju je bila doskora vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS), ali se tome protivio njen koalicioni partner, Socijaldemokrate (SD).Predstavnici nove parlamentarne većine su tada bili protiv davanja aerodroma pod koncesiju."Mi ćemo da nastavimo razgovor s koncesionarima, videćemo uslove, i kako je proces išao. Imaćemo budžetsku rezervu za slučaj da se taj dil ne desi", rekao je Spajić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Krivokapić: Obezbeđene dve godine mira

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je danas da je, prilikom emitovanja državnih obveznica na međunarodnom tržištu u iznosu od 750 miliona evra, dobijena jedna od najpovoljnijih ponuda, dok je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić rekao da su zaduženjem od 750 miliona evra obezbeđene dve godine mira.Krivokapić je, na konferenciji za medije povodom emitovanja državnih obveznica na međunarodnom tržištu u iznosu od 750 miliona evra, izjavio da im je prethodna vlast ostavila najveće gubitke.

"I ako mi znamo da su krediti koji dolaze na naplatu od 500 miliona evra, gde je taj proizod Crne Gore koji će obezbediti taj kredit koji smo u obavezi da vraćamo? Neka kaže taj analitičar kako se to moglo drugačije odraditi", rekao je Krivokapić.

On je naveo da su tri modela po kojima su mogli da deluju.

"Jedan je model da prodajete državnu imovinu, to je dosadašnja vlast permanentno radila. Ne postoji nijedan kutak Crne Gore koji je vredan, a da nije bio prodat", rekao je premijer.

Drugi način je, kako je naveo, zaduživanje odgovarajućim kreditima, dok je treći model - model obveznica.

"Najznačajniji model koji je bio moguće realizovati je onaj koji smo mi izabrali. To je emitovanje obveznica tipa B i dobili jednu od najpovoljnijih ponuda i to uspeli da realizujemo", istakao je Krivokapić.

Istakao je da im prigovovaraju da su netransparentni i objasnio da je ta netransparentnsot bila zbog naše sumnje koja je bila vezana za potencijalnu opstrukciju.o smo radili tajno, ali organizovano, stručno i kompetetno, a uz pomoć određenog broja inostranih stručnjaka koji su nam se javili kao konsultanti koje niko nikad nije pomišljao da će biti tu i radili su dobrovoljno, besplatno", objasnio je Krivokapić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankrot evroobveznice emitovanje obveznica Crna Gora Milojko Spajić Vlada Crne Gore

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana