Zvanični kurs Evra za dan 02.08.21. :: 117.5635 rsd
Tekst objavljen: 22.08.2020 9:00        


Crna Gora je odlučna da obnovi liniju Bar-Bari, koja je ukinuta 2016. godine

Crna Gora kupuje brod i obnavlja liniju Bar - Bari

Na jedinstvenoj listi prioritetnih infrastrukturnih projeka u pomorskom saobraćaju je nabavka "RO-RO" putničkog broda koji bi saobraćao od Bara do Barija. Tako bi Crna Gora obnovila brodsku liniju, koju sada održava hrvatska Jadrolinija, pišu Dnevne novine.

Brodska linija sa Italijom počela je da radi 18. juna 1965. godine i od tada je, osim za vreme sankcija, redovno funkcionisala. Ipak, pre četiri godine Crna Gora je ostala bez broda Sveti Stefan II kojem je klasifikaciona kuća Biro Veritas oduzela klasu.

Liniju je preuzela Hrvatska, čija Jadrolinija prevozi putnike na relaciji Bar-Dubrovnik-Bari. Međutim, kako je navedeno u Strategiji razvoja pomorske privrede za period od 2020. do 2030. godine, Crna Gora planira da nabavi novi putnički brod. Kupovina bi trebala da bude realizovana u 2022. godini.

"Strategija razvoja pomorske privrede predviđa podršku koja se odnosi na nabavku 'RO-RO' putničkog broda u cilju obavljanja međunarodnog pomorskog saobraćaja i nesmetanog linijskog prevoza robe i putnika između Crne Gore i drugih zemalja regiona od domaćih brodara.

Predmetna aktivnost predviđena je Akcionim planom i njena dinamika podrazumeva realizaciju u 2022. godini", objašnjeno je u strategiji. U strategiji su navedene specifične mere usmerene na infrastukturu, organizaciju i operacije. Kao prvi cilj usmeren na infrastrukturni razvoj je navedeno obnavljanje stalne pomorske linije Bar-Bari-Bar. Zatim, unapređenje povezanosti Luke Bar.

"Neophodno je povećati tokove tereta, poboljšati konkurentnost luke, potpunu valorizaciju kapaciteta luke. Zatim unapređenje železničkih priključaka sa lukom Bar i proširenje gatova u luci", navedeno je u strategiji.

Kako dodaju, neophodna je i rekonstrukcija saobraćajne infrastrukture pomorskog saobraćaja, koja bi podrazumevala bolju iskorišćenost sadašnje saobraćajne infrastrukture.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Razvoj lučkog područja luke Bar podrazumevaće povećanje pretovara generalnog tereta i kontejnera dobijanjem statusa pretovarne luke – transshipment port, kao i proširenje kapaciteta za pretovar i skladištenje suvih rasutih tereta na severnoj padini brda Volujica i povećanje pretovara tečnih i rasutih tereta", objašnjeno je u strategiji.

Potrebno je i ojačati kreiranje efikasnog integrisanog sistema prevoza kroz intermodalnost – stvaranje povoljnih uslova za intermodalni i kombinovani prevoz i logistiku, privlačenje investicija, smanjenje troškova logistike. To podrazumeva uspostavljanje intermodalnih stanica u Podgorici i Bijelom Polju.

"Primeniti i ITS tehnologiju u sektoru drumskog, železničkog i pomorskog saobraćaja, što znači unapređenje usluge za korisnike i putnike. Takođe, okončati aktivnosti na realizaciji sistema za nadzor i upravljanje pomorskim saobraćajem (VTMIS)", dodaje se u strategiji.

Takođe, prepoznata je potreba uvođenja novih izvora finansiranja i kompanija na tržište, dominatno kroz neki oblik koncesija, kao i ostvarivanje efikasnosti u operacijama, troškovima održavanja i raspodeli budžeta u cilju promovisanja ekološki prihvatljivijih projekata u oblasti saobraćaja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
grad bar bari trajekt obnavljanje linije Crna Gora Italija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana