Tekst objavljen: 01.05.2024 12:00        


Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić najavila je da se do kraja godine u Crnoj Gori može očekivati uvođenje sedmočasovnog radnog vremena

Crna Gora uvodi sedmočasovno radno vreme? Tivat



Ona je, kako prenosi RTCG, kazala će socijalna davanja u budućnosti biti pravičnija i navela da neće biti njihovih ukidanja kao ni ukidanja Fonda PIO. Ipak, kako je dodala izvesna je njegova reforma.

Na pitanje da li će se tokom ove godine uvesti sedmočasovno radno vreme, ministarka Nišić je u emisiji „Link“ Radija Crne Gore kazala: „Ono što je najavio premijer Milojko Sajić u predizbornoj kampanji desiće se tokom ove godine“.

Istakla je da neće biti ukidanja Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

„Ukidanje Fonda PIO niko nikada nije pomenuo niti će se to dešavati“, kazala je Nišić i poručila da će se sve odluke iz nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja donositi uz saglasnost Socijalnog saveta.

U tom vladinom resoru se, kako je kazala, radi na analizi dela koje se tiče srazmernih penzija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


„Mi već imamo 34 ratifikovana i potpisna Sporazuma o obaveznom osiguranju sa raznim državama i iz okruženja i Evrope. Najveća prepreka je to što nismo imali potpisan sporazum sa Albanijom i usaglašen sa BiH. To je bitno zbog razmene podataka u kontinuitetu. Sporazum sa Albanijom će se uskoro naći u Skupštini na usvajanje a usaglašen je nacrt sa BiH. Informacija o tome će biti na vladi ove nedelje, a onda će me Vlada ovlastiti da potpišem taj značajan sporazum“, kazala je ministarka.

Nišić je kazala da su sve analize pokazale da je najveća nepravda pričinjena penzionerima koji su radni vek proveli u različitim državama.

„Kroz neke analize oko 3.500 penzionera iz biviših jugoslovenskih država primaju penzije i one su kada se saberu niže su od prosečne“, kazala je Nišić.

Poručila je i da neće biti ukinuti nijedno socijalno davanje te da će ona u budućnosti biti pravičnija.

„Mi smo tu da popravimo standard naših građana, a ne da ga na bilo koji način urušimo“, kazala je.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sedmočasovno radno vreme Naida Nišić Crna Gora kraće radno vreme

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana