Tekst objavljen: 23.08.2022 16:00        


Nakon dugih dvanaest godina nadzora Evropske komisije, Grčka je rešila da stavi tačku i oslobodi se negativnog uticaja koji joj je privredu doveo do ivice propasti. Takozvana "trojka" kreditirala je Grčku sa 289 milijardi evra, ali u narodu ostala upamćena po tome što im je rezala primanja, povećala porez... Javni dug dostizao je i preko 200 odsto BDP

"Crna trojka" odlazi iz Grčke posle 12 godina


Grčka vlada se 2010. godine u trenutku teškog finansijskog stanja zemlje, obratila za pomoć Evropskoj uniji, Evropskoj centralnoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu. Nije imala kud, tumačili su tada mnogi. Zemlja je iz godine u godinu ekonomski tonula, a podaci s kraja prvog tromesečja 2021. govore da je nivo državnog duga prema BDP-u bio 209,3 odsto.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je pre dva dana da je Grčka danas potpuno nova zemlja, i da beleži značajan rast i pad nezaposlenosti.

"Grčka je danas jedna drugačija zemlja. Imamo snažan rast i značajan pad nezaposlenosti od 3 posto od prošle i 5 posto od 2019. godine" - rekao je on.

Zemlja je u proteklih 12 godina koristila tri programa međunarodne finansijske pomoći za izlazak iz krize. Dogovorila je se sa poveriocima 2018. da ostvaruje primarni budžetski suficit u visini od 3,5 odsto do 2022. Mada je taj nivo suficita ograničavao mogućnosti vladine potrošnje, postavljen je tada kao zahtev u zamenu za ublažavanje uslova otplate duga.

Atina je od 2010. do 2015. dobila tri paketa finansijske pomoći od Evropske unije i MMF-a, u ukupnom iznosu od više od 260 milijardi evra. Nakon izlaska iz programa spasavanja 2018. godine, za potrebe finansiranja se oslanjala isključivo na tržišta duga.

Uprkos visokim zaduživanjima, Grčka je uspela da otplatila oko 6,0 milijardi evra MMF-u pre roka 2019. i 2021.godine i ima još 1,8 milijardi evra neotplaćenih kredita prema Fondu, čiji je rok otplate do 2024. Vlada je takođe počela prošle godine sa prvim otplatama spasilačkih zajmova partnerima iz evrozone i želi da ubrza tempo vraćanja dugova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ekonomija procvetala

Zbog visokih kredita i oštrih mera Evropske komisije, Atina je značajno smanjila penzije i plate svojim državljanima, podigla poreze, zaustavila javno zapošljavanje, smanjila budžete, bolnica i javnih tela.

Međutim, zemlja je uprkos "crnoj rupi" koja joj je crpela svu privredu uspela da stane na svoje noge. Zvanična Atina procenjuje da je nacionala ekonomija porasla za 9,0 posto u 2021. godni, nakon što se privreda oporavila od prvog talasa blokada uvede njih zbog kovida, i predviđa rast od preko 5,0 procenata ove godine.

Grčka sada raspolaže rezervnim gotovinskim sredstvima od oko 32 milijarde evra, što je dovoljno da pokrije dospeće duga u naredne najmanje tri godine.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je pre dva dana da je Grčka danas potpuno nova zemlja, i da beleži značajan rast i pad nezaposlenosti.

"Grčka je danas jedna drugačija zemlja. Imamo snažan rast i značajan pad nezaposlenosti od 3 posto od prošle i 5 posto od 2019. godine" - rekao je on.

Premijer je ovom prilikom objanio da je uticaj "crne trojke" koji je trajao dugih dvanaest godina, imao veoma negativno dejstvo na zemlju i građane i zaključio da sada zemlja ostavlja taj period iza sebe.

"Zatvara se dvanaestogodišnji ciklus koji je donio bol grčkim stanovnicima, usporio privredu i podelio društvo. Pred nama je novi horizont rasta, jedinstva i prosperiteta" - dodao je on.

EK Grčkoj ove godine predviđa rast od 4 posto BDP-a, dok će evrozona u proseku rasti 2,6 posto. Nezaposlenost u Grčkoj i dalje je među najvišima u evrozoni, minimalna plata je najniža, a javni dug od 180 posto i dalje predstavlja teret za privredu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka trojka kreditora ekonomska kriza grčki dug

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana