Tekst objavljen: 09.05.2016 11:00        


Cene sirove nafte povećale su danas dobitke u trgovanju Aziji, pošto je požar koji besni u Kanadi ugrozio proizvodnju, dok trgovci i dalje analiziraju vest da je Saudijska Arabija smenila svog ministra za naftu.

"Crno zlato" raste, smenjen saudijski ministar za naftu

Američka tržišna referenca, "laka" nafta WTI za isporuku u junu porasla je 75 centi na 45,41 dolara po barelu, dok je severnomorska nafta "brent" poskupela za 51 cent na 45,77 dolara, izveštava agencija Frans pres.

Saudijska Arabija, najveći izvoznik u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK), u petak je smenila ministra za naftu Ali al-Naimija, koji dve decenije bio na toj funkciji, a na njegovo mesto je došao Kaled al-Falih, bliski saveznik princa prestolonaslednika.

Naimi je bio jedna od najmoćnijih figura u okviru naftnog kartela OPEK, ali je njegov uticaj nedavno počeo da slabi, kako se čini, zbog sve veće moći princa Muhameda bin Salmana.

S druge strane, njegov naslednik Falih, dugogodišnji šef saudijskog državnog naftnog diva Aramka i saveznik princa Mohameda, preuzeo je nadležnosti za vođenje ekonomske politike i pokretanje mera koje treba da transformišu privredu kako bi se smanjila njena ovisnost o nafti.

"Imenovanje novog ministra pokazuje da Saudijci pokušavaju da obnove tržište i da su ozbiljni u vezi sa pokušajima da smanje proizvodnju", rekao je za Frans pres viši menadžer prodaje u kompaniji CMC Markets, Aleks Vidžaja.

Prema njegovim rečima, "ima puno pozitivnih signala na tržištu, koji se prelivaju na rast cena".
Istovremeno, vatrena stihija u kanadskom regionu Alberta naterala je proizvođače nafte da smanje proizvodnju za milion barela dnevno.
Požar je opustošio područje oko Fort Mek Mareja, centra ogromnih kanadskih nalazišta bitumenskog peska, što je prisililo proizvođače da obustave proizvodnju.

Snažniji rast cena su, ipak, ukočili podaci o novom padu kineskog izvoza i uvoza prošlog meseca, što je najnoviji znak slabosti druge najveće svetske privrede i vodećeg potrošača energije.
"To može dodatno izvršiti pritisak na cene nafte", smatra analitičar kompanije Ernst||Jang za naftu i gas, Sandživ Gupta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
crno zlato nafta cena nafte sirova nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana