Tekst objavljen: 04.06.2016 16:00        


Razmatrajući sve veću ponudu sve povoljnijih kredita, građani često ne računaju na skrivene troškove čiji iznos u zbiru nije nimalo zanemarljiv.

Čuvajte se skrivenih troškova kod uzimanja kredita

Računica pokazuje da ovakva bankarska zamka može koštati i do 5.500 evra, odnosno 20 evra mesečno više. Naime, za prosečan kredit od 50.000 evra, uz depozit od 10 odsto i 20 godina otplate, mesečna rata uz kamatu od 2,9 odsto je 227 evra. Ovaj isti kredit uz ratu od 3,3 odsto godišnje košta 250 evra mesečno.

Sagovornik „Blica“ upozorava na oprez i kada je reč o skrivenim troškovima - banke često naplaćuju ono što ne znamo. Pojedine banke, recimo, svaku proveru stanja na računu na bankomatu klijentima naplaćuju po 50 dinara. Razlog su, kažu, troškovi papira, struje i program po kome bankomat radi. Do 500 dinara košta i neosnovana reklamacija kada se banci žalite da vam je zaračunala neki trošak po osnovu kartice, a ispostavi se da niste bili u pravu.

Privreda i građani se manje zadužuju

Dušan Uzelac sa portala Kamatica kaže da banke imaju novac, ali nemaju kome da prodaju kredite.

- Zbog toga često povećavaju različite provizije. Operativa i filijale dosta koštaju, a sve je manje privrednika i građana koji se zadužuju. Tražnja za stambenim kreditima u 2015. pala je za četvrtinu u odnosu na 2013. godinu - podseća Uzelac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zamke kod kredita dušan uzelac intervju kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana