Tekst objavljen: 23.09.2019 10:55        


Više od 600.000 turista koji su uplatili odmore ili su na odmoru preko turoperatera Tomas Kuk proveli su nedelju pitajući se da li će uspeti da se vrate kući.

Čuveni turoperater pred bankrotom: 150.000 turista u strahu, ne znaju kako će kući

Naime, ta turistička kompanija, jedna od najstarijih i najvećih na svetu, došla je na ivicu bankrotstva.

Kompanija sa opterećena dugom, koja je u petak potvrdila da traži 200 miliona funti (250 miliona dolara) da ne bi propala, vodila je razgovore sa akcionarima i poveriocima u pokušajima da spreči propast.

Kako se navodi, bankrot bi mogao da ostavi na cedilu na oko 150.000 putnika iz Britanije, zajedno sa stotinama hiljada iz drugih zemalja, mada je kompanija pokušala da uveri kupce da će letovi biti nornalno nastavljeni.

Većina britanskih turista koji su koristili usluge kompanije Tomas Kuk zaštićena je vladinim programom putnog osiguranja, koji omogućava da mogu da se vrate kući ako britanski turoperater propadne dok su u inostranstvu.

Finansijske poteškoće su takođe pokrenule pitanja u vezi sa poslovima 22.000 ljudi zaposlenih u kompaniji širom sveta, uključujući 9.000 u Britaniji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Sindikati i britanska opoziciona Laburistička stranka pozvali su vladu da finansijski interveniše kako bi spasila radna mesta ako kompanija ne uspe da prikupi potrebna sredstva iz privatnog sektora.

Ako bi kompanija bankrotirala, britanska uprava civilnog vazduhoplovstva verovatno bi naredila da se pokrene velika operacija povratka turista, kao što je to učinila i kada se slično dogodilo Monarh Erlajnsu pre skoro dve godine.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab je poručio da britanski turisti neće biti ostavljeni na cedilu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
letovanje putnici turizam turisti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana