Tekst objavljen: 20.09.2013 9:00        


Više od 30 milijardi evra vrednost je imovine i raznih prava koje su založili srpski privrednici i građani garantujući da će na vreme vratiti dugove. A pod zalogu se stavlja sve što zakon dozvoljava, a banka prihvata: od automobila, umetničkih slika, do krava, ovaca, ali i vrednih ugovora o prodaji fudbalera.

Da dobiju kredite Srbi založili fudbalere, krave, ovce...

Registar zaloge, pri Agenciji za privredne registre, ne evidentira pokretnu imovinu i prava koji su stavljeni pod zalogu po njihovoj vrednosti, već po vrednosti potraživanja za koju ta zaloga služi kao obezbeđenje.

Ovi podaci u Registru su javni, pa svaka osoba može da ima uvid da li je, recimo, polovni automobil koji kupuje, opterećen nekom zalogom. Isto važi i za umetničke predmete, udele u preduzećima...
Ono što je hipoteka na stan, to je zaloga na automobil, mašine, opremu i druge pokretne stvari, vlasništvo u firmama...

- Potraživanje obezbeđeno svim aktivnim založnim pravima od 2005. godine je 33,3 milijarde evra, od čega se na ugovore odnosi 32,1 milijardu evra - kažu u Agenciji za privredne registre, uz napomenu da se u ovaj registar mogu upisivati još i sudska i zakonska založna prava, ali je njih veoma malo.

Kada banka odobri klijentu kredit, zaloga se, uobičajeno je, stavlja na stvar koja se kupuje, a najčešće je reč o automobilu ili nekoj proizvodnoj mašini. Dovoljna garancija za banku može da bude i udeo u nekom preduzeću, ali i i te kako vredni kupoprodajni ugovori, poput onih o transferu fudbalera, na primer.

Tako je jedna od poslednjih uspostavljenih zaloga kod Fudbalskog kluba Crvena zvezda, na primer, vezana za odobreni kredit. Ugovor o kreditu je iz avgusta meseca, a kao garancija da će klub vratiti dug, uspostavljena je zaloga nad ugovorom o transferu igrača Luke Milivojevića, zaključenim 30. jula ove godine. Osnovni iznos obezbeđenog potraživanja je 1,45 miliona evra.

Osim ovih zaloga, kojima se obezbeđuje vredno potraživanja iz kredita, postoje i zajmovi niže vrednosti kod kojih dužnik garantuje zalogom nad nekim drugim predmetima, ali i životinjama. Tako je, na primer, za kupovinu 22 krave na kredit preko banke „težak“ 19.800 evra, Ž. S. morao da stavi zalogu na kupljene životinje. Ako ne vrati dug, banka će se namiriti prodajom krava.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana