Zvanični kurs Evra za dan 29.11.21. :: 117.5814 rsd
Tekst objavljen: 23.01.2021 9:00        


Prošlo je 13 godina od poslednje promene limita na čeku

Da li ček od 5.000 dinara izlazi iz upotrebe?

Tako je maksimalan iznos na ovoj hartiji od vrednosti od koje kupci i dalje ne odustaju - 5.000 dinara. Jednako sada, kada se za ovu sumu u marketu mogu pazariti tek dve-tri kese namirnica, kao i pre više od decenije, kada su se čekom mogla napuniti kolica.

Dok potrošači smatraju da postoji potreba za povećanjem limita, bankari tvrde da su ponudili paletu raznovrsnih proizvoda i ostavljaju čekove da "miruju". Velikom broju žitelja Srbije sa najnižim primanjima, kupovina na čekove sa odlaganjem od nekoliko meseci do godinu dana, ipak je najčešće jedini način za planiranje skromnog kućnog budžeta. Trenutno 20 banaka u Srbiji i dalje izdaje čekove. Od svih banaka koje imaju dozvolu NBS za poslovanje na tržištu Srbiji, samo šest ih ne izdaje. Statistika pokazuje da je za poslednjih pet godina opala upotreba čekova za 13 odsto.

Sudeći po raspoloženju u bankarskim ustanovama, namera je da se čekovi pošalju u prošlost, a što više poveća plaćanje karticama, dok sa druge strane kupci ne odustaju od ovakvog načina plaćanja. Jedino im, vele, smeta što gornja granica nije viša.

Kako kažu, sudeći po kursu evra, kao i odnosu plate i visine gornje sume na čeku, trebalo bi da je vrednost ovog sredstva za plaćanje barem dvostruko veća.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Limiti od minimum 200, a maksimum 5.000 dinara važe od 1. januara 2008. godine. Tada je, međutim, srednji kurs evra bio oko 82 dinara, a prosečna plata oko 30.000 dinara. Iako se od tada odnos kurs i plata mnogo promenio, iz UBS potvrđuju da među bankama nema inicijative za promenu limita.

- Tome je svakako doprinela i činjenica da su banke u periodu od 2008. godine pa do danas, klijentima ponudile veliki broj novih bankarskih proizvoda. Pre svega u delu kartičarstva i elektronskog bankarstva, koji su u dobroj meri zamenili plaćanje i upotrebu čekova - platne kartice kojima se omogućava plaćanje na rate sa kamatom ili bez -kažu u UBS.

Prema njihovim podacima, tokom prošle godine prosečno je svakog meseca realizovano oko 500.000 čekova, ili ukupno nešto više od šest miliona. Ove brojke se odnose na period od oktobra 2019. do oktobra 2020. godine. U pitanju su podaci iz Platnog sistema kliringa čekova koji se obavlja pri Udruženju banaka Srbije. Manji broj čekova realizovan je u samim bankama.

Kao odloženo plaćanje na rate bez kamate, čekovi su u Srbiji i dalje popularni. Banke ih izdaju klijentima sa redovnim primanjima, urednim platišama i bez zaostalih dugovanja. Većina banaka klijentima naplaćuje izdavanje čekova od 10 do 35 dinara po izdatom "papiru".

Prosečan iznos

Prosečan iznos realizovanog čeka od oktobra 2019. do oktobra 2020. godine iznosio je 4.694,40 dinara, kažu u UBS. Ukupan iznos realizovanih čekova je oko 29 milijardi dinara, a ukupan broj realizovanih čekova je u blagom opadanju u periodu između 2015. i 2020. godine.

4 komentara

 1. User image
  Vojkan 23.01.2021 14:27

  Mislim da cekovi treba da ostanu u upotrebi.!!!!!

 2. User image
  Nikola Savić 24.01.2021 8:59

  Neke radnje vec NE PRIMAJU čekove.
  Ne znam da li je to protivzakonito ili je na volju trgovaca, ja pre svega mislim da je nepostovanje kupaca i drzave.
  Naime, u Decatlonu su mi odbili da prime čekove pod izgovorom da oni to ne rade.
  Na pitanje Zašto, odgovor je bio- mnogo šetanja i administracije oko čekova.
  Nisam znao sta da kazem sem da ostavim robu i odem.
  Mislim da je to bahatost, bezobrazluk i pre svega NEPOSTOVANJE drzave Srbije i domaceg kupca.

 3. User image
  Vesna 24.01.2021 9:23

  Dragi ljudi na platu od 30000 naravno da znaci cek na 100 dana odloženog jer tom crkavicom da kažem mala pomoć porodici ne zalihe za dva meseca nego dve do nedelju dana ,strasno
  A bankari nude razne sarene Laze gde vise plaćate naknade za održavanje plastike i Kamate malo je bezveze .pozdrav

 4. User image
  MilicicA 26.01.2021 13:30

  Slazem se sa prethodnim odgovorima. Treba ostaviti cekove kao sredsrvo placanja. Tacno je da banke nude kartice, ali odmah ide placanje, na primer na godinu dana. Nema odlaganja, a u slucaju sa cekovima, ako imate na pr. radnju gde stalno pazarite, moze dogovor oko pustanja. Za kartice se naplacuje svaki mesec odrzavanje, hoces neces, a cek nosi 2 godine, nema odrzavanja. Ako postoji deo kupaca, koji i dalje koriste cekove, treba ih ostaviti. Limit? Pa tu i tamo, nemojte se zavarivati da je plata mnogo veca nego 2008. godine. Ja mislim da je 5.000 sasvim ok.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
iznos na čeku ček od 5.000 dinara ukidanje čekova čekovi čekovi građana Udruženje banaka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana