Tekst objavljen: 13.02.2016 13:59        


STOXX Europe 600 indeks, koji uključuje sve najveće evropske banke, pada već šest nedelja zaredom, što se nije dogodilo još od globalne finansijske krize 2008. godine.

Da li je na pomolu kriza banaka na globalnom nivou

Samo od početka godine je izgubio 20 odsto, a poslednjih se dana pritisak na sektor povećao. Uz to snažno rastu troškovi osiguranja dugova evropskih banaka od mogućeg bankrota, pa su dostiglii najviše nivoe od kraja 2013. godine.

Cena akcije Deutsche banke pala je od početka godine 35%, a Credit Suissea 33 odsto. U Italiji je pad cena u finansijskom sektoru toliko oštar da su ministri pokušali umiriti javnost tvrdnjama da su banke sasvim stabilne.
Ali, nisu pod pritiskom samo evropske i američke banke, nego i banke u mnogim drugim zemljama.

Banke pod pritiskom pada cena nafte

Pritisak na bankarski sektor posledica je zabrinutosti investitora zbog nekoliko razloga, a prvi je oštar pad cena nafte i sirovina, izazvan padom potražnje zbog usporavanja rasta globalne privrede.

Pad cena nafte i sirovina počinje se prelivati na finansijski sistem kao što je kolaps cena nekretnina uzdrmao taj sektor 2008. godine.

Velike globalne naftne i rudarske kompanije imaju goleme dugove, pa finansijskom sistemu prete veliki gubici ako se nastavi period niskih cena nafte i sirovina.
Prema podacima američke kompanije „Haynes and Boone“, od početka 2015. godine samo su u SAD-u u stečaju završile 42 naftne kompanije, a bićeih još, kažu stručnjaci, obzirom da se cene nafte kreću na najnižim nivoima u 12 godina.Američke banke, kao što su Wells Fargo, JPMorgan Chase i Citigroup, imaju milijarde dolara kredita plasiranih u energetski sektor i u poslednje vreme izdvajaju stotine miliona dolara u rezerve zbog mogućih gubitaka na kreditima u sektoru nafte i gasa.

Uz to, uskoro bi, po mišljenju analitičara, mogla izbiti nova dužnička kriza, ali ovoga puta ne evropskih perifernih zemalja, nego zemalja izvoznika nafte i sirovina.
Azerbajdžan već pregovara s MMF-om o pomoći. Venezuela i Ekvador su pred slomom, a u problemima su i Rusija, koja je u recesiji, te Saudijska Arabija, čija privreda uvelike zavisi od izvoza nafte.

Drugim rečima, finansijska situacija kod velikih naftnih izvoznika sada izgleda daleko teža nego pre dve godine kada se cena nafte kretala iznad 100 dolara po barelu, dok sada iznosi oko 30 dolara. Banke, kažu analitičari, zbog toga mogu biti ozbiljno pogođene.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Rekordno niske kamatne stope

Upozoravaju i da bi politike najvećih centralnih banaka u svetu mogle povećati probleme. U okruženju s kamatama na gotovo nula odsto, bankama je teško zarađivati na razlici između kamata na depozite i kamata na kredite. Uobičajeno se smatra da rekordno niske kamate pomažu bankama, međutim čini se da mnogima to zadaje probleme.

Tako, primera radi, investitore najviše zabrinjava profitabilnost evropskih banaka, obzirom da rekordno niske kamate blizu nula odsto vrše pritisak na kreditne marže i podržavaju hroničnu krizu profitabilnosti banaka.

Tim više što su neke zemlje, poput Švajcarske, uvele negativne kamate što znači da banke moraju plaćati kamate na depozite koje drže na računima u centralnim bankama.

„Pitanje loših kredita i smanjenih marži stvara izuzetno teško okruženje za evropske banke. A čini se da ulagači počinju uviđatida negativne kamate neće pomoći profitabilnosti sektora, koji još uvek leči rane od evropske dužničke krize“, kaže Michael Hewson, analitičar u „CMC“.


Smanjena likvidnost

Bankarski je sektor, takođe, pod pritiskom zbog smanjene likvidnosti na finansijskim tržištima, obzirom da je američka centralna banka, Fed, ukinula programe kupovine obveznica 2014. godine, kojima je godinama na finansijska tržišta ubrizgavala sveži jeftini novac.

Krajem decembra, Fed je po prvi put od 2006. povećao osnovne kamatne stope, što je povećalo troškove zaduženja mnogih zemalja u razvoju.

Uz to, nova regulativa i kapitalni zahtevi za banke, uvedeni nakon globalne finansijske krize, smanjili su bankama mogućnosti trgovanja i tako im suzili prostor u bilansama za povećanje likvidnosti na tržištima.

Sve to trenutno vrši snažan pritisak na akcije banaka, ali analitičari kažu da se možda radi samo o neopravdanoj panici ulagača na tržištima akcija. Moguće je, kažu, da se već za koju nedelju sektor oporavi, pa ne bi bilo prvi put da se pokaže da su cene akcija banaka pale previše u kratkom vremenu.

Međutim, nisu sigurni ni da nastavak ovakvih trendova na finansijskim tržištima neće dovesti do nove krize bankarskog sektora.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte kamatne stope banke likvidnost banaka kriza banaka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana