EUR 117,59 USD 99,87 CHF 109,01

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 04.08.20. :: 117.5950 rsd

Tekst objavljen: 05.06.2018 14:40        


Berba višanja u Jagodini i Pomoravskom okrugu, počeće za dva dana, rod je ove godine dobar, kvalitet loš, a otkupna cena nepoznata, izjavio je danas Tanjug vlasnik plantaže obličinske višnje u Kovačevcu kod Jagodine Luka Miličić.

Da li nas sa višnjama čeka isto što i sa malinama?

- Kvalitet je loš, iz razloga što je u aprilu, u vreme oplodnje, bila suša, malo padavina, jako sunce je spržilo plodove koji su bili crveni a da nisu bili dovoljno formirani - objasnio je Miličić.

Ovaj iskusni i dugogodišnji uzgajivač višanja, je dodao da se "otkupna cena višnje još ne zna, to je stara praksa, da se utvrdjuje u samoj berbi".

Priča se da će "cena prvoj klasi biti 50 dinara i da će rasti tokom berbe", dodao je on. Miličić pod višnjom ima 12 hektara i očekuje rod od 12 do 15 tona po hektaru.

Polovinu će brati mašinom - beračem a drugu polovinu, zbog mladog zasada, braće ručno.

Sav rod, kaže, preuzeće mu Preduzeće "Voćar" iz Svilajnca, s kojim ima, kako kaže, "korektnu saradnju". Plantaža Miličića, je oko 15 kilometara udaljena od Jagodine i do nje se dolazi veoma lošim poljskim putem.

"Najveći je problem kada kiša pada, tada je blato do kolena, a mora se, jer ima radova, kao što je zaštita i berba, koji se ne mogu odgoditi", žali se Miličić.

U Pomoravskom okrugu ima oko 500 hektara pod višnjom, najviše u Levču u opštini Rekovac.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
višnje berba voća kvalitet voća otkupna cena voćari

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.2

ostavite komentar