Zvanični kurs Evra za dan 17.06.21. :: 117.5675 rsd
Tekst objavljen: 15.10.2020 10:00        


Ministar finansija Siniša Mali najavio je da danas kreće isplata subvencija hotelijerima u iznosu od 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra u dinarskoj protivrednosti po smeštajnoj jedinici

Danas počinje isplata pomoći hotelijerima

U tu svrhu izdvojeno je ukupno 1,24 milijarde dinara.

Mali je naveo da su subvencije odobrene za 314 hotelskih objekata, koji zapošljavaju skoro 10.000 ljudi, a u cilju podrške poslovanju u uslovima epidemije koronavirusa.

“Procedura je jako brza i jednostavna, a hotelijeri već od prošle nedelje otvaraju namenske dinarske podračune u Upravi za trezor u svojim filijalama. Podsećamo ih da imaju rok do ponedeljka 19. oktobra da otvore pomenute podračune”, kaže Mali.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, Mali je rekao da u skladu sa tim, danas počinje i isplata, a u toku današnjeg dana biće isplaćene subvencije za 84 hotela, u iznosu od 338,6 miliona dinara.

U narednim danima, dodaje, sledi i ostatak uplata.

Ministar je precizirao da, po dogovorenoj dinamici, Uprava za trezor Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija dostavlja spisak računa, otvorenih za ove namene kako bi se na najefikasniji način, a to znači što pre i u najkraćem mogućem roku, realizovala sva plaćanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

“Iz razgovora sa gradskim hotelijerima shvatili smo da će im ova podrška značiti i da je stigla baš u pravi čas jer su u suprotnom razmišljali o otpuštanju zaposlenih i zatvaranju hotela”, rekao je Mali.

Uz ovu podršku, napominje ministar, većina njih će uspeti da zaokruži poslovnu godinu i da delimično pokrije svoje troškove.

Prema njegovim rečima, troškovi održavanja hotela u gradovima su veliki, naročito u kontekstu ogromnog gubitka prihoda zbog malog procenta popunjenosti smeštajnih kapaciteta, koji se kretao ispod 10 odsto tokom ključnih letnjih meseci.

“Nismo želeli da dopustimo da ovaj propulzivni deo sektora ostavimo na cedilu. Gradski hoteli su uvek vukli napred turističku industriju i gradski turizam je imao ogroman udeo u našim prihodima od turizma koji su 2019. godine premašivali 1,4 milijardi evra”, naveo je Mali.

Istakao je da je odluka da se pomogne gradskim hotelima bila promišljena i dobro ciljana, te da očekuje da ona da svoje efekte u budućnosti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
siniša mali pandemija državna pomoć hotelijerstvo hotelijeri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana