Tekst objavljen: 24.05.2024 14:55        


Svečano puštanje u rad najveće solarne elektrane u Srbiji "Saraorci" održaće se danas u istoimenom naselju pored Smedereva, a događaju će prisustvovati predstavnici kompanija koje su radile na izgradnji te elektrane, predstavnici ministarstva rudarstva i energetike i gradonačelnica Grada Smedereva Jasmina Vojinović

Danas se pušta u rad najveća solarna elektrana u Srbiji


Prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji "Saraorci", čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86 MW (11,8 MWp), dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5 MW (1,86 MWp), završena je, saopšteno je iz kompanije "PowerChina".

Reč je o fotonaponskoj elektrani, koja koristi obnovljivi izvor energije, sunčevo zračenje, za potrebe proizvodnje eleketrične energije, koja se u potpunosti prenosi u elektrodistributivnu mrežu. Očekivana godišnja proizvodnja elektrane je 15.1 GWh, što je dovoljno za snabdevanje oko 2.400 domaćinstava.

Iskorišćavanjem solarne energije, ova elektrana će igrati ključnu ulogu u zaštiti životne sredine i promovisanju održivosti u Srbiji. Procenjuje se da će fotonaponska elektrana dovesti do smanjenja emisiju CO2 u vrednosti od 17.500 tona na godišnjem nivou. Elektrana će povećati i sveukupan proizvodni udeo "zelene energije" u elektroenergetskom sistemu Republike Srbije.

Solarna elektrana u Saraorcima, snage 9.86 MW, priključena je na elektrodistributivni sistem povezivanjem novog priključno razvodnog postrojenja kablovskim vodom 35kV od TS 35/10kV, Lugavčina sa jedne strane, kao osnovno napajanje i drugim kablovskim vodom 35kV od TS 35/10kV, Lozovik sa druge strane kao rezervno napajanje. Povezivanje dva konzuma trafostanica Lozovik i Lugavčina preko elektrane Saraorci donosi veću pouzdanost i sigurnost napajanja oba konzuma.


Elektrana popravlja naponske prilike na 35 kV naponskom izvodu preko kojeg se vrši napajanje mesta Mala Krsna, Skobalj, Osipaonica, Lugavčina, Saraorci i Lozovik. Elektrana je projektovana u skladu sa važećim tehničkim propisima i standardima, kao i pravilima o radu distributivnog sistema. Elektrana celokupnu proizvodnju plasira u distributivni sistem električne energije Srbije.

Procenjuje se da će fotonaponska elektrana dovesti do smanjenja emisije CO2 u vrednosti od 17.500 tona na godišnjem nivou. Elektrana će povećati i sveukupan proizvodni udeo "zelene energije" u elektroenergetskom sistemu Republike Srbije.

Projekat fotonaponske elektrane realizovala je nemačka kompanija AVR Group, dok je radove izvela kineska kompanija PowerChina, a na svečanosti će govoriti glavni inženjer AVR Groupa Bojan Lazić, ispred kompanije PowerChina Jang Bo, generalni menadžer PowerChina Hubei Jan Laihui, savetnik ministarke rudarstva i energetike Rade Mrdak i gradonačelnica Grada Smedereva Jasmina Vojinović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
solarna energija u Srbiji solarna energija smederevo solarna elektrana saraoci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana