Tekst objavljen: 10.10.2017 14:12        


Kako je uništena Univerzal banka, peta u nizu zatvorenih banaka u periodu OD 2012. DO 2014. godine (5). Pod istragom čelnici Izvršnog odbora - zbog štete od 1,5 miliona evra.

Delili kredite i firmama u blokadi

Za razliku od prve četiri banke kojima je oduzeta dozvola za rad u periodu od 2012. do 2014. godine, gde je država imala znatniji ili većinski udeo, poslednja u nizu - Univerzal banka, bila je u rukama privatnih akcionara. Država, preko Fonda PIO ima svega 1,85 odsto učešća u ovoj banci, na samu Republiku vodi se 0,025 odsto vlasništva, i kroz tri javna preduzeća: “Srbijašume”, EPS i “Srbija vode” ima još nepun jedan odsto akcija.

Univerzal banci dozvola za rad oduzeta je u januaru 2014. godine, a potom je, 3. februara, pokrenut stečajni postupak. Ovaj put, štednja nije preneta na Poštansku štedionicu.

- Sistem osiguranja depozita u kojem se deponentima: građanima, preduzetnicima, preduzećima, po pokretanju stečajnog ili likvidacionog postupka nad bankom, iz Fonda za osiguranje depozita isplaćuje iznos depozita u banci do limita od 50.000 evra, aktiviran je samo u slučaju Univerzal banke - rečeno je “Novostima” u Agenciji za osiguranje depozita koja rukovodi stečajem banaka.

Prilikom prenosa depozita i drugih obaveza banaka kojima je oduzeta dozvola za rad u periodu od 2012. do 2013. godine: Nove Agrobanke, Razvojne banke Vojvodine, Privredne banke Beograd, Poštanskoj štedionici kao banci preuzimaocu preneta je i zdrava aktiva tih banaka, a razlika između iznosa te aktive i obaveza pokrivena je gotovinom ili gotovinskim ekvivalentima iz Fonda za osiguranje depozita, odnosno iz budžeta Republike Srbije.

- S druge strane, nakon pokretanja stečajnog postupka nad Univerzal bankom, deponentima te banke ulozi su isplaćivani u skladu s tada važećim Zakonom o osiguranju depozita - navode u Agenciji.

- Depoziti su isplaćivani posredstvom banke isplatioca, to je i u ovom slučaju bila Poštanska štedionica. S obzirom na to da na početku procesa isplate osiguranih depozita, na dan 4. februara 2014. godine, u Fondu nije bilo dovoljno sredstava za te namene, Republika Srbija prenela je Poštanskoj štedionici obveznice u iznosu od 1,8 milijardi dinara i 70 miliona evra, što je ukupno 85 miliona evra. Iz Fonda je otplaćen celokupan navedeni iznos budžetu Republike Srbije do kraja 2014. godine, uz ugovorenu kamatu.

Istraga u vezi sa nezakonitim dodeljivanjem kredita kod Univerzal banke otpočela je u februaru 2014. godine kad je privedeno petoro čelnika Izvršnog odbora zbog sumnje da su oštetili banku za oko 1,5 miliona evra. Krivičnom prijavom bili su obuhvaćeni Dragan Tomić, predsednik IO banke, kao i Nevena Belić, Dragoljub Perišić, Ljiljana Stojanović i Milovan Puzović.

Tada je saopšteno da je Tomić, koji je u to vreme bio poslanik, sa svojim saradnicima omogućio određenim kompanijama i njihovim povezanim firmama dobijanje kredita mimo procedure i adekvatnog obezbeđenja, čak i suprotno negativnom mišljenju kreditnog biroa.Prema tadašnjim tvrdnjama, osumnjičeni su nezakonito i bez adekvatnog pokrića odobravali višemilionske kredite kompanijama “Farmakom MB” iz Šapca, “Interkomerc” i “Beohemija”. Banka je, navodno, od 25. aprila do 30. septembra 2013. godine odobrila 122 zajma bez pozitivnog mišljenja odeljenja za ocenu boniteta. Među njima je bilo i dužnika čiji su računi bili u blokadi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banka stečaj firme u stečaju krediti preduzeća univerzal banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana