Tekst objavljen: 29.10.2022 16:00        


Deonice Amazona pale su 13 odsto u produženom trgovanju u četvrtak nakon što je kompanija objavila razočaravajuću prognozu za četvrti kvartal i izneverila procene prihoda

Deonice Amazona potonule 13%


Evo ključnih brojeva:

Zarada: 28 centi po deonici.

Prihod: 127,10 milijardi dolara naspram 127,46 milijardi dolara, prema procenama Refinitiva.

Evo kako su drugi ključni Amazonovi segmenti prošli tokom tromesečja:

Amazon Web Services: 20,5 milijardi dolara u odnosu na očekivanih 21,1 milijardu dolara, prema StreetAccountu.

Oglašavanje: 9,55 milijardi dolara naspram očekivanih 9,48 milijardi dolara, prema StreetAccountu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Amazon je rekao da očekuje da će u četvrtom tromesečju ostvariti prihod između 140 i 148 milijardi dolara, što predstavlja godišnji rast od 2 odsto do 8 odsto. Analitičari su očekivali da će prodaja iznositi 155,15 milijardi dolara, prema Refinitivu.

Prihodi su porasli 15 odsto u trećem tromesečju, označavajući povratak na dvocifrenu ekspanziju prodaje, ali još uvek nisu ispunili projekcije Wall Streeta.

Kao i ostatak Big Tech-a, Amazon je do sada imao tešku godinu dok se suočavao s makroekonomskim preprekama, skokovitom inflacijom i rastućim kamatama. Ti su se izazovi poklopili s usporavanjem Amazonove osnovne maloprodajne delatnosti, jer su se potrošači vratili kupovini u trgovinama.

Ovo je drugi put ove godine da su rezultati Amazona bili dovoljno razočaravajući da izazovu dvocifreni postotak prodaje. U aprilu je slaba prognoza za drugi kvartal dovela do pada deonica od 14 odsto.

Pod izvršnim direktorom Endijem Džesijem, koji je preuzeo kormilo od osnivača Jeffa Bezosa u julu 2021., Amazon je odgovorio na rastuće troškove agresivnim rezanjem troškova u brojnim odeljenjima poslednjih meseci. Propustio je skladišni prostor, zaustavio neke eksperimentalne projekte, zatvorio svoju telezdravstvenu uslugu i zamrznuo zapošljavanje za korporativne uloge u svom maloprodajnom poslovanju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
amazon vesti sa berze pad deonica wall street

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana