Tekst objavljen: 06.06.2015 14:31        


Ukupni depoziti poslovnih banaka u Hrvatskoj, koje čine depozitni novac, oročeni i štedni kunski i devizni depoziti, iznosili su u aprilu 240,4 milijarde kuna (31,7 milijardi evra), i na godišnjem nivou pokazuju rast, a na mesečnom pad, objavila je Hrvatska narodna banka (HNB). 

Depoziti hrvatskih banaka opali na mesečnom nivou

Iako su na godišnjem nivou zabeležili rast za 6,65 milijardi kuna, što je 2,8 odsto više, u odnosu na mart ove godine ukupni depoziti poslovnih banaka niži su za 1,98 milijardi kuna, odnosno 0,8 odsto, preneo je portal Indeks.hr.

Kako se navodi u izveštaju centralne banke, depozitni novac je u aprilu iznosio 42,56 milijardi kuna, što je 0,1 odsto više u odnosu na mart, i čak 10 odsto više u poređenju sa aprilom prošle godine.

S druge strane, doprinos mesečnom padu ukupnih depozita došao je od smanjenja ukupnih štednih i oročenih depozita. Oni su uz mesečni pad od 1,0 odsto, na kraju aprila iznosili 197,9 milijardi kuna,što je 1,4 odsto više na godišnjem nivou.

Mesečni pad ukupnih štednih i oročenih depozita rezultat je pada njegove dve najznačajnije komponente, koje u ukupnoj strukturi čine udeo od 95 odsto. Tako su ukupni depoziti nefinansijskih društava u aprilu (22,8 mlrd. kuna) zabeležili mesečni pad od 4,7 odsto, dok su depoziti domaćinstava (165,69 mlrd. kuna) pokazali pad od 1,1 odsto.

S obzirom na to da u ukupnim depozitima valutni štedni i oročeni depoziti imaju udeo od 68 odsto, povećanje vrednosti kune u odnosu na evro na kraju aprila, u odnosu na kraj marta (od 0,7 odsto), dodatno je doprinelo mesečnom padu nominalnog iskaza depozita izraženog u domaćoj valuti, navodi HNB.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
hrvatske banke depozit u bankama depozit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana