Tekst objavljen: 30.05.2014 10:30        


Nekoliko stotina preduzeća podnelo je zahteve za dodelu subvencionisanih kredita, a prvi bi mogli da budu odobreni već za desetak dana, saznaje Blic i navodi da će prednost imati firme koje su izvoznici, koje se bave proizvodnjom, ali i transportom.

Deset dana do prvih povoljnih kredita domaćoj privredi

Bojan Kordić, izvršni direktor za poslove sa privredom Komercijalne banke, kaže da je u ovoj banci do sada već podneto oko 250 zahteva, za više od 2,2 milijarde dinara.

Uslovi

Subvencionisani dinarski krediti odobravaće se na 18 meseci, a od toga je grejs period šest meseci. Kamatna stopa je limitirana na 5,45 odsto. Veličina preduzeća bitna je za visinu kredita.
- Budući da se radi o jako povoljnim uslovima kreditiranja, kako u pogledu fiksne kamatne stope, tako i u pogledu roka otplate kredita, u ovom trenutku postoji veliko interesovanje - kaže za Blic Kordić.

Metalac iz Gornjeg Milanovca planira da novac od kredita uloži u kupovinu repromaterijala koji bi bio upotrebljen za proizvodnju posuđa, sudopera i bojlera. - Iznos ćemo tek utvrditi, ali bi ta proizvodnja sigurno bila namenjena izvozu - kaže za „Blic“ Petrašin Jakovljević, generalni direktor.

Preduzeće za proizvodnju čokolade Eugen iz Novog Sada planira da uzme dinarski subvencionisani kredit u vrednosti od 20.000 evra.

Čim banke potpišu ugovor sa Fondom za razvoj, kojim će biti precizirane kamate, počeće odobravanje zajmova. Fond je doneo odluku o zaključenju ugovora sa Ministarstvom privrede.
- Sav novac uložićemo u kupovinu sirovine i širenje proizvodnje. Možemo da se opteretimo ovim kreditom, a dodatna povoljnost je što imamo grejs period od šest meseci - kaže za Blic Petar Jovanović, suvlasnik Eugena.

Velibor Sovrović, generalni direktor Laste, kaže da je kompanija zainteresovana za ovaj vid kreditiranja, jer je kamatna stopa od 5,45 odsto za dinarski zajam veoma povoljna. - Deo novca nam je potreban za tekuću likvidnost, ali ćemo jedan deo iskoristiti za refinansiranje kredita, koje smo uzeli po mnogo većim kamatnim stopama - kaže Sovrović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke krediti uz subvenciju krediti uz subvenciju države subvencije za privredu subvencionisani krediti privreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana