Tekst objavljen: 22.04.2015 15:54        


Na osnovu pojačanih okružnih kontrola, koje je republička inspekcija rada od početka godine sprovela u četiri regiona, otkriveno je da približno 10 odsto radnika u Srbiji radi na crno, rečeno je na sastanku predstavnika lokalnih samouprava, ministarstva unutrašnjih poslova i inspekcijskih službi Borskog okruga sa direktorom republičkog Inspektorata za rad Bojanom Jocićem.

Deset odsto radnika u Srbiji radi na crno

"Cilj nam je da do kraja godine oko 100.000 neprijavljenih radnika pocne da radi legalno", rekao je Jocić za Tanjug.
On je dodao da se takvi sastanci održavaju širom Republike u saradnji sa načelnicima okruga.
"Cilj je da uspostavimo što bolju saradnju sa lokalnim samoupravama i privrednicima, kako bi postigli što bolje rezultate na suzbijanju sive ekonomije. To je prioritet na republickom nivou", kaže Jocić.

Prema njegovim rečima, time se bore za prava radnika, njihov bezbedan i zdrav rad, a sa druge strane, želja im je da budu partneri privredi i izbore se sa nelojalnom konkurencijom na tržištu.
Cilj je da se pomogne svim privrednim subjektima koji funkcionišu u skladu sa zakonima, a da oni koji ih ne poštuju više i ne postoje u Republici Srbiji, dodao je Jocić.

Prema njegovim rečima, druga polovina 2014. godine iskorišćena je da se pripremi strategija za ovu godinu, pronađu i otklone slabosti u radu inspekcijskih službi i da se promeni način rada.
Prošle godine je kontrolisano 16 privrednih oblasti, a od početka 2015. godine uveden je nešto drugačiji sistem.

"Uveli smo regionalne i okružne kontrole. U prvom kvartalu proveravali smo Nišavski okrug, gde smo u jednoj smeni zatekli 70 radnika koji nisu bili prijavljeni, zatim Beogradski okrug gde je zatečeno više od 140 neprijavljenih radnika, Pančevo i Kovin. Podaci pokazuju da je oko 10 odsto zatečenih radnika radilo na crno. Cilj nam je da do kraja godine oko 100.000 neprijavljenih radnika počne da radi legalno", naglašava Jocić.

On je dodao da je suzbijanje rada na crno ove godine glavni zadatak inspekcije rada, kako bi se zaštitila prava zaposlenih, isključila nelojalna konkurencija na tržištu, povećao broj prijavljenih radnika i obezbedio priliv novca u republicki budžet.

"Zvanični podaci govore da se za 2.062.000 radnika plaćaju doprinosi. Pojačane kontrole doprinele su da država u prvom kvartalu ove godine izdvoji dve milijarde dinara manje za subvencije penzionom fondu jer je jedini način da se on napuni povećanje broja radnika za koje se plaćaju doprinosi", kaže Jocić.

Sa time se slažu i predstavnici lokalnih samouprava i okruga.
"Jedini način da se suzbije siva ekonomija je zajednička akcija inspekcijskih službi, ministarstva unutrašnjih poslova, građana i nadležnih inspekcija", naglasio je Miroslav Knežević, načelnik borskog upravnog okruga.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
radnici siva ekonomija rad na crno suzbijanje sive ekonopmije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana