Tekst objavljen: 13.11.2017 13:53        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju oktobra iznosile su 10.760,4 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 210 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga. To je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama. Bruto devizne rezerve u oktobru su povećane za 124,8 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Devizne rezerve na kraju oktobra 10.760,4 miliona evra

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju oktobra iznosile su 9.035,0 miliona evra, što je za 140,0 miliona evra više nego na kraju septembra i predstavlja njihov najviši nivo od 2000. godine.

Povećanju deviznih rezervi u oktobru doprinele su gotovo sve kategorije, u najvećoj meri priliv po osnovu intervencija Narodne banke Srbije kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu (45 miliona evra). Dodatno, prilivi po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama, kao i neto priliv deviza po drugim osnovima (ukupno 71,1 milion evra) su višestruko nadmašili jedinu kategoriju koja je delovala u smeru smanjenja deviznih rezervi - neto razduženje države po osnovu kredita i servisiranja stare devizne štednje (ukupno 27,5 miliona evra). Pozitivan efekat na devizne rezerve (36,2 miliona evra) imala su i povoljna kretanja međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru iznosio je 657,8 miliona evra i bio je za 77,8 miliona manji nego u prethodnom mesecu. U prvih deset meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5.102,7 miliona evra.

U oktobru je vrednost dinara bila gotovo nepromenjena u odnosu na evro, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 15 miliona evra kako bi ublažila prekomerne kratkoročne oscilacije kursa

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
m1 devizne rezerve Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana