Zvanični kurs Evra za dan 24.09.21. :: 117.5784 rsd
Tekst objavljen: 11.03.2015 15:22        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju februara iznosile su oko 10,3 milijardi evra, što je za oko 300 miliona evra više nego krajem januara, čime je obezbeđena pokrivenost novčane mase (M1) od 311 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga, saopštila je danas NBS.

Devizne rezerve porasle za 300 miliona

Najveći devizni priliv u februaru ostvaren je po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu, kupovinom 140 miliona evra, kako bi se ublažile prekomerne dnevne oscilacije kursa.

Osim toga, veći priliv ostvaren je po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije, denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu, u iznosu od 92,8 miliona evra, dok je neto priliv po osnovu devizne obavezne rezerve iznosio 79,1 milion evra.

Veći odliv iz deviznih rezervi realizovan je po osnovu izmirivanja obaveza Republike Srbije prema inokreditorima u iznosu od 84,2 miliona evra.

Neto devizne rezerve na kraju februara iznosile su oko 8,09 milijardi evra. Ove rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je 988,6 miliona evra i bio je za 267 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1,71 milijardi evra.

U februaru je zabeležena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 2,7 odsto, a NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom od ukupno 140 miliona evra u cilju ublažavanja preterane dnevne oscilacije kursa.

Realizacija ekonomskog programa koji je podržan stend baj aranžmanom koji je Republika Srbija 23. februara 2015. godine zaključila sa MMF pozitivno će uticati na kretanje deviznih rezervi.

Iako Srbija nema nameru da koristi odobrena sredstva, uz minimalne godišnje troškove plaćene za rezervisanje sredstava aranžmana s MMF-om (0,9 miliona evra), efekti pozitivnog signala koji se šalje stranim investitorima treba da dovedu do povoljnih uticaja na devizne rezerve, navedeno je u saopštenju NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
rast deviznih rezervi devizne rezerve nbs devizne rezerve nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana