Tekst objavljen: 11.07.2021 12:00        


Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju juna ove godine 14,09 milijardi evra, i niže su za 89,8 miliona evra nego prethodnog meseca, prema današnjim podacima NBS

Devizne rezerve Srbije trenutno iznose 14 milijardi evra

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 132 odsto, i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju juna su iznosile 11,59 milijardi evra.

Smanjenje bruto deviznih rezervi je, kako se navodi u saopštenju NBS, prvenstveno rezultat neto odliva po osnovu plaćanja obaveza države u iznosu od 229,7 miliona evra.

Ostale transakcije koje su tokom juna uticale na stanje deviznih rezervi imale su pozitivan efekat u ukupnom neto iznosu od 139,9 miliona evra.

Neto prilivi u devizne rezerve ostvareni su po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu, gde je ukupan neto efekat spot i svop transakcija 124 miliona evra, devizne obavezne rezerve banaka usled uobičajenih aktivnosti banaka i upravljanja deviznim rezervama (ukupno 68,6 miliona evra), donacija i po drugim osnovima (ukupno 70,6 miliona evra).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ovi prilivi su bili više nego dovoljni da pokriju ostale neto odlive iz deviznih rezervi po drugim osnovima od 120,9 miliona evra, kao i negativan neto tržišni efekat od 2,4 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je u junu 496,6 miliona evra i bio je za 34,2 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih šest meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,10 milijardi evra. U junu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u junu kupila 325 miliona evra. Posmatrano od početka godine, NBS je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto kupila 320 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
devizne rezerve Narodna banka Srbije domaća ekonomija devize

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana