Zvanični kurs Evra za dan 24.09.21. :: 117.5784 rsd
Tekst objavljen: 14.04.2015 15:26        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju marta iznosile su oko 10,51 milijardi evra, što je za oko 202 miliona evra više u odnosu na prethodni mesec, čime je obezbeđena pokrivenost novčane mase (M1) od 319 odsto i sedam meseci uvoza robe i usluga, saopštila je danas centralna banka.

Devizne rezerve u martu oko 10,5 milijardi evra

Najveći devizni prilivi u martu ove godine ostvareni su po osnovu prodaje državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 124,7 miliona evra, i po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 120 miliona evra.

Po osnovu korišćenja kredita i donacija ostvaren je priliv u ukupnom iznosu od 22,1 milion evra.

Veći odlivi iz deviznih rezervi su realizovani po osnovu izmirivanja obaveza Srbije prema inokreditorima u iznosu od 165,1 milion evra i po osnovu isplate dospelih državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima u iznosu od 102,4 miliona evra.

Po osnovu izmirivanja obaveza prema MMF-u isplaćeno je 22,3 miliona evra na ime iskorišćenih sredstava u okviru stendbaj (stand-by) aranžmana iz 2009. godine.
Neto devizne rezerve na kraju marta iznosile su oko 8,28 milijardi evra.

Te rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je 762,4 miliona evra, za 226,2 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U prvom kvartalu ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 2,47 milijardi evra.

U martu dinar je nominalno aprecirao u odnosu na evro za 0,1 odsto, a NBS je na međubankarskom deviznom tržištu kupila 120 miliona evra kako bi ublažila preterane dnevne oscilacije kursa, navedeno je u saopštenju centralne banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nbs devizne rezerve devizne rezerve nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana