Tekst objavljen: 31.12.2013 15:15        


Mađarska forinta i poljski zlot se ove godine nalaze među pet najjačih valuta, od 32 svetske valute na rang listi agencije Blumberg. Do sada veoma cenjena češka kruna nalazi se među 10 najgorih valuta.

Dinar nije na listi: Forinta i zlot u 5 najjačih valuta

Na osnovu rezultata poslednjeg kvartala na svetskim finansijskim tržištima, u odnosu na dolar, forinta je ojačala za 5,1 odsto i na četvrtom je mestu rang liste, poljski zlot za 5,1 odsto, što ga je plasiralo na peto mesto, dok je češka kruna izgubila 5,4 odsto vrednosti u odnosu na dolar i nalazi se na 24. mestu.

Evro, kojim se plaća u Slovačkoj, nalazi se na šestom mestu rang liste sa 3,88 odsto povećanom vrednošću u odnosu na dolar.

"Svedoci smo dubljih promena u poljskoj privredi. Sve manje se uvozi, a izvoznici su prilično uspešni. Povećavaju prodaju bez obzira na recesiju i u zoni evra. Istovremeno uvoz je ograničen slabom potrošnjom i investicijama", prenosi danas mišljenja ekonomista poljski ekonomski portal Puls biznesu.

Češku krunu u jesen je masivnim intervencijama na tržištu oborila sa kursa od oko 25 kruna za evro na 27 kruna za jedan evro češka centralna banka, pravdajući intervencije precenjenom krunom i pretnjom deflacije uz nadu da će slabija kruna pomoći izvoznicima i podstaći zamrli privredni rast.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mađarska forinta poljski zlot kurs zlot valuta valute novac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana