Tekst objavljen: 18.11.2017 17:25        


Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je trenutni devizni kurs odraz postignute finansijske i političke stabilnosti u Srbiji da je dinar sve traženiji.

Dinar sve traženija roba, ali to se ne vidi po cenama

"Finansijska i politička stabilnost je dovela do toga da je na međubanarskom deviznom tržištu ponuda evra prevazila tražnju i da dinar postaje sve traženija roba. Revidirana projekcija priliva stranih direktnih investcija govori u prilog tome", rekla je Tabaković na predstavljanju novembarskog izveštaja o inflaciji.

Ona je istakla da "mnogi žive u zabludi da kurs može da se dogovara, ali to nije slučaj".

Tabaković je dodala da je učešće na finansijskom tržištu transparentnije nego u bilo kojoj drugoj zemlji i da niko nema razloga da "ne veruje i da se boji šta stoji iza jačanja dinara".

"Iza jačanja dinara stoje realna kretanja i one promene u koje mnogi ne žele da poveruju, ali ipak poveruju kada plaćaju ratu kredita. Žao mi je što ne mogu tu istu veru da je dinar ojačao i da je Srbija na dobrom putu, da vide i u cenama srazmerno jačanju dinara", rekla je ona.

Tabaković je dodala da ta situcija nije specifična samo za Srbiju i napomenula da su dva istraživača 2017. godine objavila studiju o rastu marži najmoćnijih kompanija.

"Istraživanje je pokazalo da je od 1950. do 1980. godine rast marži stagnirao, i iznosio je oko 20 odsto, da bi od 1980. do 2014. rast marži najjačih trgovinskih kuća bio podgnut sa 18 na 67 odsto", rekla je ona i dodala da u tome treba tražiti razloga zašto cene proizvoda ne padaju iako dinar jača.

"Mi imamo mali istraživački projekat koji bi trebalo da, po ugledu na ovo istraživanje, pokaže kakav je slučaj u Srbiji, pošto je ovo istraživanje izvršeno na uzorku u SAD", rekla je Tabaković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije jačanje dinara dinar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana