Tekst objavljen: 24.12.2013 14:11        


Direktni avio letovi između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država mogli bi da budu uspostavljeni u prvoj polovini 2014. godine, ukoliko tim američke Federalne vazduhoplovne administracije (FAA), koji je dolazak najavio za mart, o tome bude dao pozitivnu ocenu.

Direktan let od Srbije do SAD od prve polovine 2014?

V.d. direktor Direkcije civilnog vazduhoplovstva Srbije Milan Živanović. kaže da je američka FAA u februaru ove godine potvrdila visok stepen u primeni standarda vazduhoplovne bezbednosti u Srbiji, a nedavno najavila inspekciju u martu 2014.

Kada su u pitanju novi avio prevoznici, u sledećoj godini direktorat je dobio zahteve od kompanije "Izi Džet Svitzerlend" za otvaranje saobraćaja iz Ženeve od januara 2014. godine, od španskog avio prevoznika "Vueling Erlajns" za saobraćaj na liniji Barselona - Beograd - Barselona od juna sledeće godine i portugalske kompanija "TAP Portugal" za saobraćaj na liniji Lisabon - Beograd - Lisabon, od jula 2014. godine.
- Direktorat je potpuno spreman da stavi na uvid sve što je potrebno da bismo dobili pozitivnu ocenu - rekao je Živanović i podsetio da je Srbija izgubila "kategoriju 1", što je uslov da bi bio uspostavljen direktan avio saobraćaj sa SAD.

Živanović je takođe naglasio da FAA ima strožije kriterijume u odnosu na evropske, izrazivši uverenje da će, nakon inspekcije u martu, Srbiji zvanično biti potvrđena "FAA kategorija1", koja obezbeđuje uspostavljanje direktnog vazdušnog saobraćaja sa Amerikom.

Mogućnost da srpske kompanije lete u SAD, Srbija je izgubila 2004. godine zbog nedostataka u regulativi, organizaciji vazduhoplovnih vlasti i tadašnje neuskladjenosti srpskih vazduhoplovnih standarda i procedura sa američkim.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
aviosaobraćaj aviokompanije Aerodrom Beograd aerodrom letovi za SAD letovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana