Zvanični kurs Evra za dan 30.11.20. :: 117.5822 rsd
Tekst objavljen: 14.03.2014 11:50        


Najperspektivnije kompanije na domaćem tržištu – ako se sudi po interesovanju stranih investitora za njih – jesu „Naftna industrija Srbije”, Komercijalna banka, Aerodrom „Nikola Tesla”, te „Imlek”.

Dnevnik: Stranci se otimaju za akcije NIS-a

Ipak, poslednjih godina, kako situacija na Beogradskoj berzi postaje sve lošija, to je i aktivnost ulagača iz inostranstva slabija, odnosno oni sve ređe kupuju akcije domaćih kompanija.

– Apsolutni favorit stranih investitora na domaćem tržištu kapitala je „Naftna industrija Srbije”. To, doduše, važi za sve potrfeljne ulagače, bilo strane, bilo domaće – kaže za Dnevnik broker Nenad Gujaničić.

On dodaje da izvesno kontinuirano interesovanje stranaca postoji i za druge hartije od vrednosni iz gornje polovine korpe najlikvidnijih akcija Beleks 15 – pre svih za Komercijalnu banku, Aerodrom „Nikola Tesla” i „Imlek”.

– Manje-više, lista se tu završava. Akcije „Energoprojekta” u poslednje vreme kupuje uglavnom domaća kompanija „Napred”, dok akcijama AIK banke nakon nedavnog preuzimanja uglavnom nema trgovanja – kaže Gujaničić.

On za Dnevnik napominje da se tu i tamo desi da poneki strani ulagač kupi akcije još nekog domaćeg preduzeća, ali da je to više incident nego pravilo.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Beogradska berza berza akcije akcionari

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana