Tekst objavljen: 14.03.2014 11:50        


Najperspektivnije kompanije na domaćem tržištu – ako se sudi po interesovanju stranih investitora za njih – jesu „Naftna industrija Srbije”, Komercijalna banka, Aerodrom „Nikola Tesla”, te „Imlek”.

Dnevnik: Stranci se otimaju za akcije NIS-a

Ipak, poslednjih godina, kako situacija na Beogradskoj berzi postaje sve lošija, to je i aktivnost ulagača iz inostranstva slabija, odnosno oni sve ređe kupuju akcije domaćih kompanija.

– Apsolutni favorit stranih investitora na domaćem tržištu kapitala je „Naftna industrija Srbije”. To, doduše, važi za sve potrfeljne ulagače, bilo strane, bilo domaće – kaže za Dnevnik broker Nenad Gujaničić.

On dodaje da izvesno kontinuirano interesovanje stranaca postoji i za druge hartije od vrednosni iz gornje polovine korpe najlikvidnijih akcija Beleks 15 – pre svih za Komercijalnu banku, Aerodrom „Nikola Tesla” i „Imlek”.

– Manje-više, lista se tu završava. Akcije „Energoprojekta” u poslednje vreme kupuje uglavnom domaća kompanija „Napred”, dok akcijama AIK banke nakon nedavnog preuzimanja uglavnom nema trgovanja – kaže Gujaničić.

On za Dnevnik napominje da se tu i tamo desi da poneki strani ulagač kupi akcije još nekog domaćeg preduzeća, ali da je to više incident nego pravilo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza berza akcije akcionari

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana