Indikativni kurs Evra na dan 21.06.21. :: 117.5706 rsd
Tekst objavljen: 19.11.2016 14:30        


Ministarka Zorana Mihajlović potvrdila za "Novosti " da će do kraja godine biti odobreno poskupljenje troškova na naplatnim rampama. Put automobilom od Beograda do Šida 375, a od prestonice do Novog Sada 209 dinara.

Do kraja godine će poskupeti putarina

Preduzeće "Putevi Srbije" dobiće do kraja novembra, a najkasnije u decembru, odobrenje Vlade Srbije za poskupljenje putarine za deset odsto, saznaju "Novosti". Za vožnju od Beograda do Niša umesto 730 dinara vozači će morati da izdvoje oko 800 dinara. Putovanje od prestonice do hrvatske granice, koštaće 375 umesto 340 dinara, dok će putarina od Beograda do Novog Sada biti 210 dinara.

Ministarka saobraćaja, Zorana Mihajlović za "Novosti" kaže da će putarina poskupeti vrlo brzo, možda čak i do kraja meseca i to za 10 odsto, koliko su "Putevi" tražili.
- Putarina u Srbiji nije poskupela osam godina - ističe Mihajlovićeva. - Mi drugi izvor finansiranja saobraćajnica nemamo. Ulažemo u njihovu gradnju, ali moramo da vodimo računa o održavanju, jer su putevi prvo bezbednost za sve, a onda linija koja spaja ljude.

BROJKE
  •  38 naplatnih stanica trenutno ima na srpskim auto-putevima
  • 603 kilometra auto-puta na kojima se odvija naplata putarine
  • 0, 3 evra putarina po kilometru kod nas, što je duplo jeftinije od BiH


"Putevi Srbije" su još u januaru poslali zahtev Vladi Srbije sa konkretnim predlogom za korigovanje cena i planom da od 1. februara korišćenje puteva poskupi, ali su tada odbijeni. Kalkulacija je bila da će ove godine inkasirati 19,1 milijardu dinara, a da će povećanje cene tom preduzeću doneti 1,6 milijardi dinara više za održavanje puteva. Pošto putarina nije poskupela u februaru, moraće da naprave novu računicu.

Cene korišćenja auto-puteva nisu menjane od februara 2008. godine, iako ovo preduzeće godinama traži skuplju vožnju auto-putem. U međuvremenu su, kako navode u Ministarstvu saobraćaja, rasle cene materijala, energenata i opreme koji se koriste za održavanje auto-puteva i ostalih saobraćajnica. Ministarka Mihajlović je više puta isticala da Srbija za putnička vozila ima najnižu cenu putarine po pređenom kilometru u odnosu na ostale evropske zemlje koje koriste isti sistem naplate.

Srbija je sa 0,03 evra po kilometru putarina duplo jeftinija u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Portugaliju, gde iznosi 0,06 evra. U Turskoj košta 0,039 evra po pređenom kilometru, Grčkoj 0,045 evra, Italiji 0,05 evra, Španiji 0,085 evra, Francuskoj 0,095 evra.

Ako se obistine ove najave, putarina na deonici Ljig - Preljina će poskupeti i pre nego što počne njeno naplaćivanje. Jer, po starim cenama, planirano je da vožnja duž 40,3 kilometara košta 140 dinara, a ukoliko Vlada Srbije odobri poskupljenje, vozači će morati da izdvoje 154 dinara.

Više teretnjaka

NAŠIM auto-putevima tokom 2014. godine prošlo je 37.003.692 vozila, a prošle godine je bilo dva miliona vozila više. Najveće povećanje zabeleženo je kod vozila četvrte kategorije za koje je putarina i najskuplja.

Oni će ubuduće od Beograda do Niša, umesto 4.390 dinara, plaćati oko 4.830 dinara. Ukoliko idu deonicom od Šimanovaca do Šida moraće da izdvoje 2.255 dinara, dok će iznos putarine od Beograda do Novog Sada, umesto 1.140 dinara, biti oko 1.250.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
skuplja putarina putarina naplata putarine putevi Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana