Tekst objavljen: 08.04.2022 15:25        


Ministarka turizma, trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić i turski ambasador Hami Askoj otvorili su danas u Beogradu međunarodnu konferenciju "Uzakrota Balkan Samit" i tom prilikom najavili da će do kraja godine državljani Srbije u Tursku putovati samo sa ličnom kartom

Do kraja godine u Tursku ćemo moći da putujemo samo sa ličnom kartom Istanbul
Matić je ocenila da je jedna od boljih stvari - vest koju je doneo ambasador Turske, a odnosi se na to da će uskoro ulazak u Tursku i Srbiju biti moguć samo uz ličnu kartu.

"To je proizvod zajedničke incijative koja će biti realizovana sporazumom između Ministarstava unutrašnjih poslova dve zemlje", rekla je ona.

Prema njenim rečima, rast turizma u Srbiji je očigledan i trend je perspektivan i u narednom periodu.

"Analize nam govore da će se većina putovanja kretati u regionu i da su primarne destinacije - autodestinacije", rekla je Matić na Samitu koji će, kako je rekla odrediti pravce u kojima će se kretati letnja sezona.

Nadamo se izuzetno uspešnoj sezoni i da će 2022. biti godina prosperiteta, navela je ona i podsetila da je Srbija i na Ekspo u Dubaiju sa uspehom pomerila granice.

Podsetila da na dobre bilateralne odnose Srbije i Turske i to da je pre pandemije beležen značajan porast broja turista iz Turske.

"Cilj je da se vratimo na nivo pre kovida i verujemo da ćemo uspeti. Danas će na Samitu biti reči kako da se prevaziđu problemi nastali tokom kovida, kako da turistička intudstija ne dođe više nikada u takvu situaciju u koju je dovela pandemija, šta su najbjolnije tačke poput problema vezanih za aviosabroaćaj, da se vide pravci razvoja ...", rekla je ministarka.

Matić je naglasila da je za Srbiju velika privilegija da bude deo ovog skupa, da na najvišem nivou razmeni iskustva i promoviše turističke potencijale grada i zemlje, ali i da jača dobre tradiconalne ekonomske i pijateljske veze sa Truskom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Zahvalia je predstavnicima Malezije, turistički prve destinacije u Aziji, koji su imali značajnu ulogu na skupu, na svemu što su ponudili na 43. sajmu turizma u Beogradu.

Ambasador Turske Hami Aksoj izrazio je zadovoljstvo vezama dveju zemalja, te porastom broja turista iz Srbije.

"Ove godine očekujemo 300.000 turista iz Srbije. Srednjoročni cilj koji želimo da dostignemo je da nas poseti pola miliona turista iz Srbije, a dugoročni milion", rekao je ambasador Aksoj.

Prema njegovim rečima, tome će doprineti i povečani boj letova iz Beograda, Niša i Kraljeva, ne samo do Instambula već i do Ankare, što građanima Srbije približava upotpunosti još jednu bajkovitu destianciju - Kapadokiju.

"Turska nisu samo plaže i pesak, Turska je i istorija", rekao je ambasodor.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović, podsetio je da je u razgovorima sa kolegama iz Turske, koja je, kako je dodao, ponovo prva destinacija, iskazana želja da se realizuje 300.000 noćenja u Beogradu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
putovanje sa ličnom kartom tatjana matić turska lična karta putovanje Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana