Tekst objavljen: 21.09.2015 11:00        


Dolar bi trebalo da ojača i izjednači se sa evrom u narednih godinu dana, jer je američka Uprava federalnih rezervi (Fed) i dalje na kursu podizanja kamatnih stopa, iako se ove nedelje nije odlučila za akciju, procenjuje investiciona kompanija Prinsipal global investitors (Principal Global Investors).

Dolar će se izjednačiti sa evrom za godinu dana?

"Američka valuta će verovatno u istom periodu porasti na 125 jena", tvrdi Džim Mekohan, generalni direktor ove kompanije, koja upravlja aktivama vrednim 350 milijardi dolara, prenosi njujorška agencija "Blumberg".

Fed je na ovonedeljnom sastanku odlučio da ne podiže kamatnu stopu na zaduživanje, zbog previranja na finansijskim tržištima i rasta rizika od usporavanja globalne privrede.

"Očekujem da će u narednih godinu dana biti velikog pritiska na evro i da bi dolar mogao ponovo da se izjednači sa evropskom valutom", izjavio je Mekohan, i dodao da će Evropska centralna banka i centralna banka Japana verovatno povećati monetarne podsticaje u nastojanju da podupru inflaciju.

Vrednost američke valute je u petak ujutru na Londonskoj berzi bila 1,1402 evra, što je za 8,0 odsto ispod 12-mesečnog maksimuma od 1,0458 evra od 16. marta ove godine.

Poslednji put kada se vrednost dolara izjednačila sa evrom bilo je u decembru 2002. godine, a prema analizi "Blumberga", postoji 17 odsto šansi da će u narednih godinu dana dolar dostići isti nivo.

"Fed će verovatno u decembru podići kamatne stope, iako je moguće i odlaganje podizanja do prvog kvartala 2016. godine, ako ta institucija nastavi da brine da jačanje dolara može ugroziti izvoz", izjavio je Mekohan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
fed jačanje dolara evro američki dolar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana