Tekst objavljen: 19.10.2022 13:45        


Učesnici finansijskih tržišta čekaju na dno i preokret, a verovatno ga neće dočekati. Kapitulaciju tržišta još nismo videli, iako su ovogodišnji padovi prilično žestoki (tehnološki Nasdaq izgubio je više od 30 posto, a pojedine deonice 70 i više posto), ali daleko od dramatičnih

"Dolar je trenutno glavni izbor investitora"


Neki pokazatelji govore da tako žestokog pesimizma na Wall Streetu odavno nije bilo. U nedelji koja se završila 12. oktobra, 20,4 posto privatnih ulagača očekivalo je rast cena deonica u sledećih šest meseci, pokazuju podaci Američke udruge maloprodajnih ulagača. Već 47. put zaredom udeo optimističnih ulagača ispod je istorijskog proseka (38 posto).

Sličan je sentiment i među američkim menadžerima, napominje Bank of America u mesečnom istraživanju. Većina njih predviđa recesiju i niže korporativne profite u sledećih 12 meseci, a menadžeri su povećali udeo gotovinskih pozicija na 6,3 posto, što je najviše od travnja 2001. Sve u stilu, novac je kralj - "keš je kralj". A zna se koji novac ili valuta: najpopularnija strategija ulaganja i dalje je "long dollar", odnosno duge pozicije na američki dolar (iako 68 posto ispitanika kaže da je dolar trenutno precenjen), a slede kratke pozicije ( s kojima se investitori klade na daljnji pad) evropskih deonica. Kao najverojatniji izvor sledećeg događaja kreditne krize profesionalni ulagači (u anketi ih je učestvovalo više od 350) navode evropska tržišta državnih obveznica.

Berze su ove nedelje prilično iznad nivoa, a jedan od razloga su i ohrabrujuća događanja u Velikoj Britaniji, kojoj je imenovanje Jeremyja Hunta za novog ministra financija i prije svega oproštaj od najavljenih poreznih poticaja doneo smirivanje stanja na tržištima obveznica. Britanska vlada je definitivno dobila snažnu lekciju da se ne treba igrati s poverenjem tržišta jer je situacija odjednom postala dramatična. Traženi prinos na britansku 30-godišnju obveznicu čak je premašio pet posto, nakon što je bio upola manji nego u avgustu. Oštar pad cena obveznica gurnuo je mnoge britanske mirovinske fondove na rub propasti. Likvidnost regulišu strategijom LDS (liability-driven investments) koja savršeno funkcionišeu okruženju jako niskih kamata, no kada se priča brzo okrene, problemi su odjednom toliki da je britanska centralna banka morala priskočiti u pomoć.


Prošle nedelje započela je sezona zarada u trećem tromesečju u SAD-u. Prve su banke, koje su ponajviše zbog viših kamatnih marži ostvarile veću dobit od očekivane. To se odnosi i na investicijsku banku Goldman Sachs. Dobit je pala 43 posto na 3,07 milijardi dolara (8,25 dolara po dionici), ali to je bilo puno bolje od predviđanja. Prihodi su pali za 12 posto, na nešto manje od 12 milijardi dolara, zbog značajnog pada početnih javnih prodaja ili IPO-a. Istodobno, prvi čovek Goldmana, David Solomon, upozorio je sve koji se bave rizičnim poslom da je potrebno biti sve oprezniji jer je na pomolu sve veća volatilnost, a verojatno će se i SAD suočiti s recesija. Sličnog je mišljenja pre nekoliko dana bio i Jamie Dimon iz JP Morgan Chasea.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
američki dolar investitori investicije vesti sa berze američka berza JP Morgan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana