Tekst objavljen: 05.02.2016 16:54        


Dolar je na putu da zabeleži najveći nedeljni gubitak od 2009. godine, pošto izveštaj o zapošljavanju u SAD verovatno neće pružiti podstrek američkoj valuti, javlja američka agencija "Blumberg". Američka valuta je danas ojačala prema 10 svetskih valuta za 0,1 odsto, na 1.222,29 bodova, ali je uprkos tome od početka ove nedelje izgubila 2,4 odsto vrednosti.

Dolar na putu da ostvari najveći nedeljni pad od 2009.

Vrednost dolara u odnosu na evro se malo promenila, pa se jutros "zelena valuta" trgovala na nivou od 1,1198 dolara za evro i za 116,84 jena.

Kako objašnjava "Blumberg", dolar je ove nedelje oslabio prema korpi vodećih svetskih valuta, jer su splasnula očekivanja da će američka Uprava federalnih rezervi (Fed) bar još jednom ove godine podići kamatne stope, usled naznaka slabosti u američkoj ekonomiji i zbog zabrinutosti u pogledu rasta globalne ekonomije.

Šanse za novim podizanjem kamatnih stopa u SAD blede, pošto se pokazalo da najveća ekonomija sveta nije otporna na krizu koja drma globalna tržišta, ocenjuje njujorška agencija.

Američki poslodavci su u januaru zaposlili manje od 200.000 radnika, što je najslabiji tempo zapošljavanja od septembra prošle godine, prema rezultatima "Blumbergove" ankete u kojoj su učestvovali ekonomisti.

Poslednji put kada je indeks dolara oslabio ovoliko za nedelju dana bilo je u maju 2009. godine, kada je Fed i dalje otkupljivao aktive radi pružanja podsticaja privrednom rastu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad dolara zelena valuta američki dolar slabljenje dolara američka berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana