Tekst objavljen: 18.10.2021 14:15        


Američka valuta ojačala je za oko 0,2 odsto u odnosu na evro i za oko 0,1 procenat prema japanskom jenu

Dolar ojačao


Podaci o usporavanju kineskog rasta podstakli su danas jačanje dolara i uneli nervozu među investitore da će rast inflacije dovesti do podizanja kamatnih stopa.

Na azijskom trgovanju, dolar je ojačao za oko 0,2 odsto u odnosu na evro i za oko 0,1 procenat prema japanskom jenu, koji se približio novom trogodišnjem minimumu, izveštava Rojters.

Dolar se, prema poslednjim raspoloživim podacima, trgovao za 114,35 jena, prema evru se popeo na 1,1579 dolara, a napredovao je za otprilike 0,2 odsto i prema nacionalnoj valuti Australije, na 0,7402 američkih dolara za jedan australijski dolar.

Dolarski indeks je ojačao za 0,1 odsto na 94,102 poena, približavajući se prošlonedeljnom jednogodišnjem maksimumu od 94,563 boda.

Novozelandski dolar je tokom trgovanja uzleteo za skoro 0,5 procenata na jednomesečni maksimum od 0,7105 američkih dolara, ali se nakon objave najviše kvartalne stope inflacije u zemlji u poslednjih 10 godina vratio na 0,7071 američkih dolara.

Britanska funta je uspela da se održi na stabilnom nivou prema američkoj valuti na 1,3734 dolara, što je neznatno ispod njenog jednomesečnog maksimuma od 1,3773 dolara zabeleženog u petak.

Guverner Banke Engleske, Endrju Bejli, izjavio je tokom vikenda da će kreatori monetarne politike "morati da deluju" jer cene energije guraju inflaciju naviše.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Juan je neznatno oslabio prema dolaru posle informacije da je ekonomski rast Kine u trećem tromesečju usporio na 4,9 odsto na godišnjem nivou.

Bitkoin, koji investitori vide kao zaštitu od inflacije i nadaju se da će SAD odobriti formiranje berzanskog fonda za trgovanje fjučersima ove kriptovalute, što bi dovelo do upumpavanja gotovine u taj sektor, kretao se noćas oko svog istorijskog rekorda od 64.895 dolara. Prema najnovijim podacima sa tržišta, bitkoin se trguje na nivou od 62.393 dolara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija ojačao dolar američki dolar kurs kurs dolara američki dolar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana