Tekst objavljen: 01.04.2022 14:25        


Dolar je nastavio danas da jača prema glavnim rivalskim valutama uoči objave izveštaja o zapošljavanju u SAD, koji bi mogao da podstakne Federalne rezerve (FED) na veće podizanje kamatne stope, za 50 baznih poena sledećeg meseca

Dolar ojačao, evro, funta i bitkoin pali


Jačanju američke valute doprineo je i njen status "sigurnog utočišta", pošto vlada neizvesnost u pogledu uspeha mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine koji treba da budu nastavljeni kasnije danas.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke vlaute prema korpi šest rivala, uključujući evro i jen, porastao je za 0,15 posto na 98,465 poena, nakon rasta od 0,50 procenata u četvrtak, izveštava Rojters.

Ranije, sredinom ove nedelje, dolar se spustio na četvoronedeljni minimum od 97,681 poena nakon jednomesečnog uspona na najviši nivo u poslednjih više od devet meseci na 99,415 poena.

Ekonomisti predviđaju da će izveštaj američkog Ministarstva rada o zapošljavanju pokazati danas da je prošlog meseca otvoreno blizu pola miliona radnih mesta u SAD, da je stopa nezaposlenosti opala i da je rast plata ubrzan. Prema japanskoj valuti, dolar je porastao danas za 0,75 odsto na 122,585 jena, prvi put posle četiri dana. Dolar je prema jenu u plusu od 0,40 posto ove nedelje, čime je povećao dobitak na 6,5 procenata u poslednje tri nedelje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Evro je potonuo na 1,10655 dolara, nakon oštrog pada na prethodnoj sesiji sa jednomesečnog maksimuma od 1,11850 dolara, pošto je optimizam u pogledu rusko-ukrajinskih mirovnih pregovora iščileo. Uprkos tome, jedinstvena valuta je na nedeljnom nivou u plusu za 0,77 procenata.

Britanska funta je takođe pala, spustivši se za 0,10 odsto na 1,31300 dolara, pri čemu je u gubitku za 0,39 procenata prema američkoj valuti u odnosu na prošlu sedmicu.

Na kripto tržištu, bitkoin je oslabio za 1,75 posto na 44.722,18 dolara. Najveća svetska kriptovaluta je ove nedelje ukupno pala za 4,57 procenata, nakon što je u ponedeljak dostigla 48.234 dolara, prvi put od početka ove godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
američki dolar kursna lista evro britanska funta kriptovalute bitkoin rat u ukrajini

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana