Tekst objavljen: 17.12.2018 16:03        


Usvajanje zakona o ugostiteljstvu, koji je trenutno u skupštinskoj proceduri, osim paušalnog oporezivanja vlasnika smeštaja, doneće i mogućnost elektronske prijave i odjave turista.

Dolaze vam u goste - moraćete da platite porez za to

Na ovaj način postojaće i detaljan uvid u kretanje i boravak stranih gostiju i vremenu koje provode u našim turističkim centrima, što je inače praksa svuda u svetu, piše "Politika", i navodi da će ovaj projekat podrazumevati i prijavu boravišne takse.

Kako kažu u Ministarstvu trgovine, prvi put su se u Srbiji stvorili uslovi da se turizam i ugostiteljstvo sistemski regulišu sa dva zasebna zakona – zakonom o turizmu i zakonom o ugostiteljstvu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Neki od ciljeva zakona o ugostiteljstvu su borba protiv sive ekonomije i unapređenje poslovnog ambijenta za fizička lica, koja obezbeđuju smeštaj. Ispuniće se i dugogodišnji zahtevi vlasnika smeštaja u objektima domaće radinosti (kuće, apartmani i sobe) i seoskim turističkim domaćinstvima da plaćaju paušalni porez što je već praksa i u regionu. Iznos poreza bi, kako je planirano, trebalo da bude u visini od pet odsto od prosečne bruto zarade u Srbiji u prethodnoj godini pomnoženo brojem ležaja (maksimalno do 30) i kategorijom turističkog mesta - navode u resornom ministarstvu.

Oni dodaju da je namera da vlasnici smeštaja legalno rade tokom cele godine uz relativno niske obaveze. Mere paušalnog plaćanja poreza deo su Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana koji je trenutno u skupštinskoj proceduri.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
domaći turizam porez boravišna taksa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana