Tekst objavljen: 09.12.2019 11:55        


Proizvođači alkoholnih pića Šumadijskog i Pomoravskog okruga, ove godine su izvezli 75 odsto više proizvodnje, u odnosu na isti period lane

Domaća rakija zaradila 814 hiljada evra ove godine

Vrednost izvoza je 814.000 evra, izjavio je predsednik Regionalne Privredne komore (RPK) za Šumadiju i Pomoravlje Predrag Lučić.

Najviše, oko dve trećine, izvezeno je na tržišta SAD i Australije, izjavio je Tanjugu Lučić.

Srbija, posebno Šumadija i Pomoravlje, imaju velike potencijale za proizvodnju rakije, srpskog tradicionalnog pića, i RPK će podržati destilerije u tom poslu, u cilju povećanja konkurentnosti i prepoznatljivosti proizvoda, brendiranja teritorije i proširenja turističke privrede Ssumadije i Pomoravlja, istako je Lučić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

On je potsetio na "Veče čudesnih ukusa", koja je održana u martu, na kome je prestavljeno sedam vrsta rakija u oraganizaciji RPK i Destilerije "Zavet" i pre dva dana završen "Šumadijski festival rakije", na kome se predstavilo 35 proizvođača rakija Srbije, održanih u Kragujevcu, manifestacija koje imaju za cilj afirmaciju ovog žestokog pića.

Lučić je istakao da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dalo rešenje za "Šumadijsku šljivovicu", prvu rakiju u Srbiji koja će imati oznaku geografskog porekla, a na tržištu će se pojaviti 2021. godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
izvoz rakije domaća rakija rakija izvoz

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana