Tekst objavljen: 08.11.2013 12:15        


Dok se problematične državne banke gase i novac i klijenti se sele u Poštansku štedionicu, na Beogradskoj berzi proteklih dana akcije privatnih banaka uveliko menjaju vlasnika. Ukrupnjava se vlasništvo u Univerzal i niškoj AIK banci, a beleže se i promene akcionara u Jubmes banci.

Domaći biznismeni kupuju banke po Srbiji

Miodrag Kostić, kroz svoju kompaniju Sunoko povećava učešće u AIK banci Niš. Trenutno ova kompanija, koja predstavlja sistem nekoliko domaćih šećerana, ima 21,7 odsto akcija, dok zajedno sa povezanim licima MK grupe ima skoro 25 odsto akcija. Za toliki udeo ima i dozvolu Narodne banke Srbije.

Nedavno je na Beogradskoj berzi u takozvanoj blok transakciji (gde se kupac i prodavac unapred dogovore), grčka NBG banka prodala svojih 4,99 odsto akcija AIK banke ofšor firmama „Vimkameks konsalting ltd“ i „Aida Aset asosiješn akting“. I ovih dana, upravo ova preduzeća nastavljaju da kupuju akcije AIK-a.

Moguće je da u AIK banci dođe do još većeg ukrupnjavanja vlasništva, jer se nezvanično pominje da su ove dve ofšor kompanije povezane sa MK grupom. Ako je to tačno, vlasnik bi morao da uputi ponudu za prezimanje svim ostalim akcionarima.

Naime, zakon i za banke, kao i za bilo koja druga akcionarska društva, predviđa da se momentom sticanja više od 25 odsto vlasništva daje ponuda za preuzimanje akcija i ostalim manjinskim akcionarima.

Inače, najveći manjinski akcionar AIK banke, odmah posle Sunoka je grčka ATE banka kojom upravlja Pireus i ima 20,35 odsto akcija.



Kada je reč o Univerzal banci, nije tajna da Atlas grupa želi ovde da postane dominantan vlasnik, gde i dalje nijedan akcionar ne premašuje „famoznih“ 4,99 odsto udela. Jer, za svako sticanje iznad pet odsto akcija, investitoru je neophodna prethodna dozvola Narodne banke Srbije.

VLASNIK JUBMES BANKE I SFRJ

Kompanija Alfa plam nije se zaustavila na ulaganju samo u Univerzal banku, već je kupila i akcije Jubmes banke, takođe nepunih pet odsto. Sada je na listi akcionara „rame uz rame“ sa Farmakomom, Jugoimportom SDPR, Hidrotehnikom-hidroenergetikom... Iako Republika Srbija ima najveći vlasnički paket, od 20 odsto, vlasnička struktura Jubmes banke deluje potpuno nedefinisano - uz Srbiju su tu i bivše jugoslovenske republike, dok se kao vlasnik 5,33 odsto akcija vodi čak i SFRJ!?
Atlas grupa planira da „u saradnji sa srpskim privrednicima“ kako sama kaže, postane vlasnik 30 odsto akcija Univerzal banke. Ova banka je u svoje završne račune upisala godišnji gubitak od 708,5 miliona dinara, što će od novih vlasnika sigurno tražiti dodatna ulaganja.

Posmatrajući stanje u Centralnom registru hartija od vrednosti, jasno je ko uz Atlas mont fond kupuje akcije Univerzal banke. Na Beogradskoj berzi proteklih nedelja isprometovano je 14,4 odsto akcija ove banke.

Na strani kupovine bili su već pomenuti Atlas mont fond, koji je kupio 4,99 odsto, zatim Alfa plam sa kupovinom istog udela akcija - 4,99 odsto i Bjelanović Vladimir koji je postao vlasnik 4,4 odsto akcija. Svog vlasništva u ovoj banci „rešavale“ su se mahom ofšor firme koje su dominirale vlasništvom Univerzal banke, sa udelima manjim od pet odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Miodrag Kostić atlas banka Jubmes banka univerzal banka aik banka kupovina banke prodaja banke bankarski sektor bankarsko tržište banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana