EUR 117,54 USD 106,39 CHF 109,66

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 27.01.20. :: 117.5205 rsd

Tekst objavljen: 07.12.2019 9:00        


Vlada Srbije usvojila je specijalni zakon kako bi ubrzala izgradnju važnih infrastrukturnih projekata kao što su metro i auto-putevi, skratila vreme za rešavanje imovinsko pravnih odnosa i izbegla eventualne penale zbog nepovlačenja novca od banaka

Donet Lex specialis za izgradnju metroa i auto-puteva

U predlogu zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekta izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju koji je u skupštinskoj proceduri, navodi se da se na osnovu dosadašnjeg iskustva u realizaciji ovih projekata, došlo do zaključka da u procesu realizacije puno vremena oduzima rešavanje imovinskopravnih odnosa pre izdavanja potrebnih dozvole i dazbog toga radovi često kasne sa realizacijom.

Jedan od ciljeva je i ubrzanje postupka javnih nabavki. Zakon predviđa da u slučaju hitnosti i ugroženosti realizacije projekta Vlada može doneti odluku da se za projekat ili pojedine faze ne primenjuju propisi kojima se uređuje postupak javnih nabavki, već se na njih primenjujeposeban postupak za izbor strateškog partnera.

Postupak izbora strateškog partnera sprovodi Radna grupa koju formira Vlada Srbije.

U obrazloženju se podseća da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u svom planu rada i budžetu za 2020. godinu (sa planom i za 2021. i 2022. godinu),planiralo otpočinjanje projekata iz novog investicionog ciklusa, čija vrednost je procenjena na oko 5 milijardi evra ulaganja u infrastrukturne projekte (putevi, železnica, metro, vodna infrastruktura).

Uz izgradnju novih državnih puteva planirana je rekonstrukcija i rehabilitacija javnih puteva u dužini od 5.000 km, i rekonstrukcija i rehabilitacija javne železničke infrastrukture.

Navodi se i da donošenje posebnog zakona za realizaciju određenog projekta nije usamljen u našem zakonodavstvu,jer su već doneti posebni zakoni za realizaciju projekta Beograd na vodi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
lex specialis izgradnja metroa auto putevi Vlada Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana