Tekst objavljen: 19.11.2013 14:30        


Jedan od ključnih problema koji usporava rast tržišta kapitala u Srbiji je izostanak sa berze velikih kompanija u vlasništvu države poput Telekoma ili EPS-a kaže Gordana Dostanić, direktorka Beogradske berze.

Dostanić: Trebalo bi da su Telekom i EPS-a na berzi

Ona navodi da "u dobro kreiranom privrednom ambijentu ne bi bilo dilema oko uključenja Telekoma, EPS-a i dugih važnih kompanija na berzu, već bi se samo vodilo računa o pažljivoj analizi nivoa zadržavanja kontrole nad važnim državnim resursima, poželjnoj vlasničkoj strukturi i dobrom tajmnigu za uključenje na berzu".

Ministarstvo privrede Srbije razmatra mogućnost da kompanija Telekom, koja je u većinskom vlasništvu države, ponudi svoje akcije na Beogradskoj berzi. - Ako treba da se privatizuje Telekom, možda to treba raditi kroz inicijalnu emisiju hartija od vrednosti, što bi pomoglo i domaćem finansijskom tržištu - kazao je savetnik ministra privrede Aleksandar Stevanović i dodao da bi to dalo i "snažan impuls trgovanju na berzi". 
Direktorka Beogradske berze je dodala da na tržištu kapitala u Srbiji još uvek prate razvojni problemi, a jedan od ključnih je, prema njenom mišljenju, "nerazumevanja svrhe i načina funkcionisanja tog tržišta koji se neopravdano vezuje za prekomponovanje vlasništva u postprivatizacionom periodu".

- Na tržištu kapitala i dalje je nedopustivo nizak nivo finansiranja dužničkim instrumentima, a malo je korišćen i model finansiranja infrastrukture na lokalnom nivou emisijom hartija od vrednosti lokalnih samouprava - kazala je ona.

Dostanićeva smatra da bi kreatori ekonomske politike trebalo da prepoznaju značaj berze i iskoriste mehanizme tog poslovanja za poboljšanje privredne situacije.

- Nema opravdanja da u periodu od skoro 25 godina od prvih reformskih zakona tržišne ekonomije i reosnivanja berze još ima značajnih nerazumevanja oko njene svrhe i načina poslovanja - kazala je ona i dodala da "još trpimo iskustvo dve skupe greške, a to su loše odabran model privatizacije za razvoj berze i loše odabran trenutak osnivanja fondova".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Elektroprivreda Srbije EPS Telekom Srbija berza Beogradska berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana