Tekst objavljen: 29.04.2018 14:26        


Dozvoljeni minus i dalje je najskuplji bankarski proizvod, ali ohrabruje podatak da su banke počele da smanjuju kamatne stope za njegovo korišćenje. Očekuje se i da će narednih meseci popularna pozajmica po tekućem računu biti još jeftinija.

Dozvoljeni minus i dalje papren

Svakog meseca Narodna banka Srbije objavljuje spisak banaka sa kamatnim stopama za dozvoljeno i nedozvoljeno prekoračenje. Ono što se vidi na prvi pogled kada se pogleda poslednji spisak sa prosečnim kamatnim stopama to je da banke snižavaju cenu korišćenja pozajmica po tekućem računu. Ovo važi i za dozvoljen, kao i za nedozvoljen minus.

- U periodu od januara 2014. do februara ove godine prosečna ponderisana kamatna stopa na dozvoljena prekoračenja stanovništvu smanjena je za 4,3 procentna poena (sa 33,6 odsto na 29,3 odsto). Posmatrano po bankama, od 27 banaka koje su odobravale ovaj vid pozajmice, 22 banke su smanjile kamatne stope. Pri čemu je osam banaka smanjilo kamatne stope za preko pet procentnih poena, a od kojih su tri banke to učinile za preko 10 procentnih poena. U narednom periodu može se očekivati dalje smanjenje kamatnih stopa na sve dinarske plasmane banaka, uključujući i kamatne stope na dozvoljena prekoračenja, imajući u vidu da je Narodna banka Srbije u martu smanjila referentnu stopu na 3,25 odsto - kažu za "Blic" u Narodnoj banci Srbije.

U NBS objašnjavaju i da je pad kamatnih stopa kod svih tipova bankarskih proizvoda u prethodnom periodu ostvaren zahvaljujući postignutoj makroekonomskoj stabilnosti, ublažavanju monetarne politike NBS, kao i jačanju zdrave konkurencije među bankama.

I do 71,81 odstoza nedozvoljenu pozajmicu

A od banke do banke razlikuje se iznos koji će klijent da odvoji za dozvoljeni minus. Kamatne stope kreću se od 19,47 odsto pa do 36,15 odsto, a postoji i jedna banka koja ne naplaćuje ovu uslugu. U slučaju da klijent uđe u nedozvoljenu zonu, odnosno da troši preko odobrenog iznosa pozajmice po tekućem, kamatne stope idu i do 71,81 odsto. Pri tom, ako je duže u nedozvoljenoj zoni rizikuje i da bude evidentiran u Kreditnom birou, a time narušava reputaciju i mogućnost da se zaduži u budućnosti.

Kada je reč o kašnjenju, od pet miliona tekućih računa u korišćenju, vlasnici 237.623 ne izmiruju na vreme svoje obaveze. Da je ovo popularna pozajmica svedoči i potadak da su građani u minusu 390,6 miliona evra, koliki je ukupan iznos dozvoljenog prekoračenja.

Usluga sa najmanje obezbeđenja

- Učešće iznosa docnje u iznosu dozvoljenog prekoračenja je 11,3 odsto, što je tri puta veće nego kod kredita i što, samim tim, podrazumeva i tri puta veći rizik banke prilikom odobravanja ovog proizvoda - kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

U tome leži i odgovor zašto je ova pozajmica među najskupljima. Banke, za nju naime, traže najmanje obezbeđenja. Dugalić je upozorio klijente na to da je dozvoljeno prekoračenje, kao najskuplji bankarski proizvod, opcija kojoj treba pribegavati samo u slučaju preke potrebe.

Banke u svojoj ponudi imaju različite usluge koje vezuju za korišćenje tekućeg računa. U Komercijalnoj banci ističu da su ponudu prilagodili svojim klijentima na način da mogu da izaberu jedan od četiri set tekućih računa (mladi, zaposleni, penzioneri, premijum) i osim osnovnog tekućeg računa u istom okviru koriste niz proizvoda i usluga i dodatnih pogodnosti na jednom mestu. Tako su korisnicima set tekućih računa sa redovnim prilivima pružili mogućnost korišćenja dozvoljenog prekoračenja na duži rok i sa povoljnijom kamatnom stopom u odnosu na korisnike osnovnog tekućeg računa.

U Rajfajzen banci kažu da, ako je klijent pozajmice korisnik paket tekućeg računa ili paketa proizvoda kod ove banke, za iskorišćene iznose pozajmice do 10.000 dinara na rok od 12 meseci kamatna stopa iznosi nula odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dozvoljeni minus kamate na dozvoljen minus nedozvoljeni minus banke privatni računi građana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana