Tekst objavljen: 22.01.2016 12:00        


Cene nafte su danas ponovo skočile u Aziji na nivo iznad 30 dolara za barel, nakon što je Evropska centralna banka (ECB) signalizirala nastavak podsticajnih mera za oporavak privrede evrozone, ali analitičari očekuju da će prevelika ponuda nažalost ograničiti dobitke. 

Dragijeve poruke ohrabrile tržište nafte, cena opet 30$

Najava predsednika ECB-a, Marija Dragija, da bi u martu mogle da uslede nove dodatne mere monetarnih podsticaja podigle su raspoloženje na globalnim tržištima i unele dozu radosti posle niza nedelja bolnih gubitaka, izveštava agencija AFP.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u martu porasla je za 1,31 dolar, ili 4,44 odsto, na 30,84 dolara za barel, a nafta tipa "brent" je skočila 1,52 dolara, ili 5,2 procenta, na 30,77 dolara.

"Brent" se juče popeo za gotovo pet odsto, a WTI je uzleteo za više od četiri procenta posle Dragijeve izjave da nema "ograničenja u pogledu spremnosti za primenu naših instrumenata monetarne politike", što je bio signal investitorima da mogu uslediti dodatni podsticaji.

"Crno zlato" je takođe dobilo podstrek posle izveštaja koji je pokazao da američke zalihe nisu porasle prošle sedmice onoliko koliko se očekivalo.

Ranije ove nedelje, cena WTI nafte je pala na minimum od 26,19 dolara za barel, a "brent" ispod 28 dolara, što su najniži nivoi za oba tipa te sirovine u više od 12 godina.

Cene sirove nafte su u protekle tri nedelje bile pod žestokim udarcima, budući da su za 18 meseci pale za oko 75 odsto zbog prezasićenosti ponude, slabe tražnje, hiperprodukcije i usporavanja globalne ekonomije.

Dodatni pritisak na cene izvršio je očekivani povratak iranske nafte na tržište nakon ukidanja zapadnih sankcija, koji bi anulirao smanjenje proizvodnje drugih zemalja.
Analitičari smatraju da je još uvek neizvesno da li će se oporavak cena "podgrejan" signalima iz ECB-a održati.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi oporavak cene nafte proizvodnja nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana