Zvanični kurs Evra za dan 03.08.21. :: 117.5649 rsd
Tekst objavljen: 20.08.2020 12:45        


Drugi moratorijum na otplatu kredita prihvatilo je manje dužnika nego prilikom prvog moratorijuma, rečeno je Tanjugu u Narodnoj banci Srbije

Drugi moratorijum prihvatilo 2,3 miliona građana

Prema podacima NBS, novi moratorijum je prihvatilo 82 odsto dužnika, odnosno 69 odsto dužnika pravnih lica i 82 odsto dužnika fizičkih lica.

To je nešto manje nego prilikom prvog moratorijuma kada je 91 odsto dužnika prihvatilo moratorijum, odnosno 84 odsto dužnika pravnih lica i 91 odsto dužnika fizičkih lica.

Da je ta mera usvojena sa razlogom i u pravom trenutku, govori činjenica da je novi moratorijum na obaveze prema bankama prihvatilo gotovo 2,3 miliona dužnika, navode u NBS.

Dodaju da je nakon prestanka moratorijuma, banka dužna da sačini novi plan otplate produžen za period trajanja moratorijuma.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Plan otplate mora biti sačinjen na način kojim se obezbeđuje potpuna informisanost dužnika o svim elementima obaveza i načina njihovog izmirivanja.

Banka je dužna i da svim dužnicima koji su koristili moratorijum, ako je to primenljivo s obzirom na vrstu konkretnog proizvoda, dostavi novi plan otplate putem elektronske ili redovne pošte, bez dodatnih troškova za dužnika.

Po prestanku moratorijuma, redovna kamata, obračunata na način propisan Odlukom o privremenim merama za banke radi ublažavanja posledica pandemije kovid-19 u cilju očuvanja stabilnosti finansijskog sistema, ravnomerno se raspoređuje na period otplate kredita i drugih proizvoda i ne pripisuje se glavnici duga, a period otplate se produžava za period trajanja moratorijuma.

Nakon dostavljanja plana otplate, dužnik može, u roku od sedam dana po dostavljanju pomenutog plana da se opredeli oko načina otplate glavnice i kamate.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
moratorijum na otplatu kredita novi moratorijum prihvatanje moratorijuma Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana