Zvanični kurs Evra za dan 29.11.21. :: 117.5814 rsd
Tekst objavljen: 27.10.2021 15:35        


Ministarka turizma Tatjana Matić kaže da je realizovano više od 70 odsto zamenskih putovanja

Država će pomoći turističkim agencijama da isplate putnike, rok za određene zemlje se produžava


Najavljuje da će biti doneta uredba kojom će se turističkim agencijama omogućiti da podignu vrlo povoljne kredite kako bi mogle da izmire svoje obaveze prema klijentima.

Protekle letnje sezone turisti iz Srbije mogli su sa digitalnim sertifikatima nesmetano da putuju u svoju omiljenu destinaciju – Grčku, kao i u Tursku, Crnu Goru i Hrvatsku.

Prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, najmanje 70 odsto zamenskih vaučera je realizovano, a ne 50 odsto kako su pisali mediji. Još se ne zna kolika je vrednost nerealizovanih aranžmana.

Onima koji nisu uspeli da realizuju vaučere, turističke agencije moraće da vrate novac. Onima koje nisu likvidne u tome bi moglo da pomogne ministarstvo, koje sprema uredbu za tu namenu.

Tatjana Matić najavljuje da će se na taj način omogućiti agencijama da podignu kredite sa kamatom od 0,5 odsto i grejs periodom od dve godine.

Da bi mogle da podignu ove kredite, agencije će morati da dokažu da je novac uplaćen njihovim inopartnerima, a ne korišćen u neke druge svrhe, napomenula je Matićeva.

Ministarstvo sprema još dve uredbe – jedna će se odnositi na subvencije, odnosno, davanje bankarskih garancija agencijama za polise koje su preduslov da dobiju licencu. Na osnovu licence se, zatim, dobijaju polise osiguranja, odakle se isplaćuje novac putnicima.

Treća uredba je zapravo izmena uredbe o zamenskim putovanjima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Za koje zemlje će biti produžen rok za zamenska putovanja

Ministarka Matić je razgovarala sa grčkim kolegom, koji je rekao da neće biti produžena njihova uredba o zamenskim putovanjima, koja je doneta na 18 meseci. To znači da građani Srbije koji nisu iskoristili vaučere, to neće moći da učine po isteku tih 18 meseci.

Rok za realizaciju vaučera za zemlje poput Italije, Francuske, Španije, Bugarske i Malte biće, međutim, produžen i moći će da se iskoriste i naredne godine, jer te zemlje nisu odobravale turistička putovanja, već samo esencijalna.

„U Grčku se moglo putovati, svako ko je želeo mogao je. Mnogi su iskoristili zamenske vaučere. Neki su otišli na druge destinacije. Ovog leta niste mogli da nađete let za Tursku koliko su bili puni čarter letovi. Moramo napraviti razliku između destinacija gde je bilo moguće putovati i gde nije. Produžićemo rok za zamenska putovanja u zemlje gde nisu priznavali naše sertifikate o vakcinaciji“, poručila je ministarka Matić.

Govoreći o zimskoj sezoni, Matićeva je rekla da će se o eventualno novim merama u zimskim centrima razgovarati u zavisnosti od epidemijske situacije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
isplata novca putnicima nerealizovana putovanja turističke agencije 2022 januar 2022 pomoć države

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana