Tekst objavljen: 22.10.2013 11:45        


Bez obzira na besparicu, potražnja za stambenim subvencionisanim zajmovima, ne jenjava. Ove godine je kod Nacionalne koroporacije za osiguranje stambenih kredita zebeležen čak i blagi rast interesovanja za pozajmice uz pomoć države, u odnosu na prošlu godinu.

Država daje pare građanima za kupovinu još 300 stanova

Za potrebe subvencionisanja stambenih kredita, koji su i najpovoljniji, iz budžeta Srbije ove godine izdvojena je milijarda dinara. Sa tim novcem planirano je da se odobri oko 1.700 subvencionisanih stambenih kredita. Do sada, Nacionalna korporacija je odobrila 1.400 subvencionisanih kredita.

- Prosečan iznos za subvencionisane stambene pozajmice je 42.000 evra, odnosno 33.000 evra za komercijane kredite. Kada je o interesovanju za kredite osigurane kod Nacionalne korporacije reč, uočavamo blagi rast u odnosu na isti period prošle godine - ističu u ovoj korporaciji.

Nezahvalno je, kažu u NKOSK, procenjivati koliko će se još tačno kredita realizovati, ali prema gruboj proceni, sa preostalim sredstvima moglo bi se odobriti još oko 300 kredita. Država planira da i u narednoj godini subvencioniše stambene kredite, bez obzira na mere štednje.

U Korporaciji ističu da su korisnici stambenih kredita u Srbiji generalno uredni u otplati svojih kredita.

- Ne možemo reći da trend rasta kredita sa problemom u otplati ne postoji, ali u ovakvom ekonomskom trenutku i dalje je pristojno mali. U tekućoj 2013. godini Korporacija je otpočela plaćanja za oko 100 dospelih kredita, ukupno učešće dospelih je svega oko 0,72 odsto u odnosu na ukupan broj osiguranih kredita od oko 74.000.

Trenutno, procentualno učešće problematičnih kredita u ukupnom broju i nije tako alarmantan. U Korporaciji, kako sami tvrde, spremni su i za situacije sa većim brojem problematičnih kredita i reagovaće prema već predviđenim rešenjima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina stana NKOSK subvencionisani stambeni krediti subvencionisani krediti krediti uz subvenciju države krediti uz subvenciju stambeni krediti stambeni kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana