Tekst objavljen: 02.06.2022 14:55        


Država Srbija je kao žirant isplatila oko 50 miliona evra za nevraćene kredite preduzeća, a statistički posmatrano prosek nevraćenih kredita je 250.000 evra, piše Politika

Država isplatila 50 miliona evra za nevraćene kredite


Država je objavila da će još jednom biti žirant preduzećima za kredite kod banaka, a novina je da se nova garantna šema odnosi na 1.400 preduzeća čije je poslovanje usmereno na tržišta Rusije, Ukrajine i Belorusije.

Zvaničnici su pojasnili da je reč o mogućnosti korišćenja prve dve garantne šeme iz doba korone, jer je bankama omogućeno da sa korisnicima zaključe aneks ugovora kredita kojim će moći da refinansiraju obaveze iz prve garantne šeme.

U slučaju prve garantne šeme država je obezbedila dve milijarde evra, a kod druge 500 miliona, što znači da je sa 2,5 milijarde evra bila žirant privredi da će bankama vratiti pozajmljeno. Ovi zajmovi su privrednicima i dalje na raspolaganju i to do 31. jula ove godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Aktivirano 199 garancija

Udeo kredita sa problemima u otplati je samo 3,4 odsto. Ipak nisu sva preduzeća bila u mogućnosti da vrate kredite bankama, navodi Politika.

Prema podacima Udruženja banaka zaključno sa 31. martom ove godine aktivirano je 199 garancija u iznosu oko 50 miliona evra u okviru prve garantne šeme, dok je kod druge aktivirano tri garancije u iznosu od oko 130.000 evra.

Drugim rečima, samo dva odsto sredstava namenjenih za garancije država je isplatila bankama. Statistički posmatrano prosek nevraćenih kredita je oko 250.000 evra.

Profesor Ekonomskog fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da je ovo sjajan rezultat s obzirom na okolnosti u kojima su se preduzeća našla za vreme pandemije i pokazuje da su privrednici bili odgovorni.

„Država nije dala velika sredstva i to je bolji rezultat nego što se mogao očekivati. Ti podaci pokazuju da su nenaplaćeni krediti privrede manji od proseka od 3,4 odsto. U opštem proseku je i stanovništvo, znači građani koji su uzimali stambene zajmove i za letovanje, automobile i za ono što nisu morali. A privreda je morala i to u teško vreme kada većina njih nije radila“, navodi Savić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nevraćeni krediti neisplaćeni krediti naplata kredita žirant republika srbija ljubodrag savić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana