Tekst objavljen: 09.02.2015 10:55        


Fiskalni savet u izveštaju za decembar 2014. tvrdi da je dug opšte države tokom prošle godine povećan za 2,5 milijarde evra, odnosno da je iznosio 23,2 milijarde evra, što je 72,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Država kao i građani zaduženi u francima

U izveštaju se navodi da je ovakvom porastu duga doprinela i promena deviznih kurseva.

Prema istom izveštaju, porast javnog duga je u odnosu na BDP bio rekordno veliki i iznosio je 11,1 procentnih poena, a tome je, kako se navodi, "u najvećoj meri doprinelo snažno jačanje dolara u odnosu na evro, ali i dinar".

Prema proceni Fiskalnog saveta, samo promene deviznih kurseva doprinele su povećanju javnog duga za gotovo pet procentnih poena BDP-a. "Od polovine 2014. godine, kada je počelo jačanje američkog dolara, obaveze države su samo po tom osnovu porasle za oko milijardu evra. Budući da se država nije ni na koji način zaštitila od valutnog rizika, našla se u identičnoj situaciji kao građani koji su zaduženi u švajcarskim francima - veliki rast obaveza gotovo preko noći", navodi Fiskalni savet.

Drastičan pad vrednosti evra prema dolaru nastavljen je i u januaru 2015. za sedam odsto, što je povećalo javni dug za pola milijarde evra, pa je na kraju meseca dostignut nivo od 23,7 milijarde, odnosno više od 74 odsto BDP-a.

Jačanje dolara je poskupelo i sve kredite koji su denominovani u toj valuti, navodi Fiskalni savet.

Budžetski rashodi za kamate bi po tom osnovu, dodaju, ukoliko dolar ostane na nivou s kraja januara, mogli biti gotovo 10 odsto veći nego u 2014, što bi odgovaralo rastu prethodno dogovorenih kamatnih stopa za četvrtinu.

Kada je reč o dugu opšte države, u izveštaju je navedeno da je on u decembru povećan za 450 miliona evra i to kao posledica povlačenja kredita Svetske banke, zaduživanja na domaćem finansijskom tržištu, izdavanja nove garancije Srbijagasu, ali i jačanja kursa dolara u odnosu na evro. "Tokom prošle godine dug opšte države je povećan za 2,5 milijarde evra, prevashodno zbog visokog fiskalnog deficita koji procenjujemo na oko dve milijarde evra, odnosno 6,6 odsto BDP-a", piše u izveštaju.

Savet navodi da je i decembarski fiskalni deficit izuzetno visok, 44 milijarde dinara, a ostvaren je i pored sezonskog rasta javnih prihoda, zbog rekordno visokog izvršenja javnih rashoda. "Prihodi države u decembru su bili iznad mesečnog proseka u 2014, što je
najvećim delom i očekivano – prihodi od doprinosa i poreza na dohodak rastu u
decembru jer je tada i masa isplaćenih zarada najveća, deo novembarskih akciza je
uplaćen u decembru a neporeski prihodi su tradicionalno najveći na kraju godine", piše u izveštaju.

"Rashodi države su, međutim, povećani drastično", navodi Fiskalni savet u izveštaju.

Pored uobičajenog sezonskog rasta rashoda za robu i usluge, subvencije i javne investicije, kako piše, u decembru su isplaćene znatno veće subvencije zbog propusta u budžetskom planiranju, a kašnjenje u nabavci robe i usluga tokom cele godine je nadoknađeno rekordno visokim izdacima za tu namenu u decembru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porast javnog duga država građani

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana