Tekst objavljen: 26.07.2021 14:25        


Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u Vrbasu da će ministarstvo početkom septembra raspisati javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele, kao i da će se do kraja godine realizovati i drugi poziv za zamenu stolarije

"Država obezbeđuje polovinu para za solarne panele"


Mihajlović je danas, nakon potpisivanja ugovora o rekonstrukciji i energetskoj sanaciji osnovne škole i predškolske ustanove u Vrbasu vrednih ;skoro milion i po evra, rekla da će procedura za dodelu subvencija za solarne panele biti kao i za projekat zamene stolarije i da će država obezbediti polovinu potrebnih sredstava.

Ona je navela da očekuje da će sve lokalne samouprave najpre završiti svoj deo posla za prvi poziv.

„Nisu sve raspisale javni poziv za kompanije, čekamo i da se formiraju komisije i da sredinom avgusta budu raspisani pozivi ka građanima. Drugi poziv će biti u decembru i pozivam sve gradove i opštine da se prijave, imaćemo svake godine tri poziva, ali ne smemo da dozvolimo da projekat traje narednih 20 godine“, rekla je Mihajlović.

Ministarka je izjavila i da će nakon završetka radova u osnovnoj školi i predškolskoj ustanovi u Vrbasu, računi za električnu i toplotnu energiju biti znatno umanjeni, a ukupna emisija ugljen-dioksida biće smanjena za 40 odsto, odnosno za oko 400 tona godišnje.

Ona je rekla da je ovo nastavak projekta podizanja energetske efikanosti i upravljanja energijom koji Ministarstvo realizuje zajedno sa jedinicama lokalne samouprave i ambasadom Švajcarske.

„Kada u aprilu budu gotovi radovi, svi ćemo imati priliku da vidimo kako će ovaj i ostali objekti izgledati i koliko projekat znači. Novac koji smo izdvojili nije mali, ali će uštede biti još veće, a ako računamo i Kruševac, Paraćin i Užice, gde se takođe sprovodi ovaj projekat, onda je to 1.500 tona manje“, istakla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, ovo je deo dugoročnog cilja Srbije, smanjenja potrošnje energije za 40 odsto do 2030. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


„Takođe, plan je da imamo bar 50 procenata energije dobijene iz obnovljivih izvora, tek kada taj cilj postignemo možemo da govorimo o zelenoj agendi i o tome da se trudimo da imamo zdraviju životnu sredinu“, naglasila je ministarka.

Prema njenim rečima, plan je da za pet godina Srbija podigne energetsku efikasnost na viši nivo, a za to će biti izdvojeno oko 150 miliona evra godišnje.

Načelnik Južnobačkog okruga Milan Novaković kazao je da je ovakav projekat, jedan od prioriteta svih lokalnih samouprava u okrugu.

„Šest od 12 lokalnih samouprava učestvuje u projektu podizanja energetske efikasnosti. Pozivam sve sugrađane da prate korake kako bi spremno dočekali primenu i u ovoj i narednoj godini“, rekao je Novaković.

Predsednik Opštine Vrbas Predrag Rojević naveo je da Vrbas želi da bude lider u energetskoj efikasnosti.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid istakao je da njegova zemlja zajedno sa resornim ministarstvom podržava ovaj projekat i ujedno promoviše uvodjenje evropske energetske nagrade i mera za poboljšanje energetske efikasnosti u javnim zgradama u lokalnim samoupravama.

„Takođe, podržavamo proogram snabdevanja toplotnom energijom u Vrbasu u periodu od 2021. do 2030, koji pruža osnovu za energetsku tranziciju“, rekao je ambasador.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
država daje pola novca za panele solarni paneli državne subvencije Zorana Mihajlović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana