Tekst objavljen: 30.11.2017 14:40        


Mada je ostalo još manje od dve nedelje za izbor i registrovanje upravnika zgrada, mnoge stambene jedinice to još uvek nisu učinile.

Država utvrđuje platu prinudnih upravnika

Pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Jovanka Atanacković nedavno je rekla da nije zadovoljna brzinom registracije stambenih zajednica, ali da je prijava ipak intenzivirana poslednjih nekoliko meseci.

– Od uvođenja registra upisano je 3.600 novih zgrada, a u bazi je i oko 14.000 registrovanih po propisu koji je važio poslednju 21 godinu – rekla je Jovanka Atanacković. – Statistika pokazuje da je poslednja dva meseca registrovano više od 1.000 stambenih jedinica mesečno.

315 profesionalnih upravnika zgrada upisano u registar

Rok za registrovanje stambenih jedinica i izbor upravnika zgrada ističe 12. decembra ali, po rečima Jovanke Atanacković, neće se ići odmah na prinudnu upravu za one zgrade koje ne budu registrovane i koje nisu izabrale upravnika, već će najpre biti sproveden inspekcijski nadzor. Drugim rečima, prinudna uprava i određivanje prinudnog upravnika zgrada uslediće tek nakon što inspekcija izađe na teren, i to po prijavi vlasnika stanova, i utvrdi da je li zgrada registrovana i odredi rok za to, pa tek ukoliko se ni to ne ispoštuje, uslediće uvođenje prinudnog upravnika. Gradovi i opštine u tom slučaju moraju po azbučnom redu licenciranih profesionalnih upravnika zgrada dodeljivati zgradi prinudnog upravnika, a ako ga nemaju, dužni su da se obrati najbližoj lokalnoj samoupravi. Takođe, kako je istakla, obaveza lokalne samouprave je da propiše visinu naknade za prinudnu upravu.

700 i 800 licenci do kraja godine

Predsednica Udruženja profesionalnih upravnika i organizatora Srbije Sanja Šćepanović objašnjava za „Dnevnik” da je upravo u vezi s tim ko određuje cenovnik i kada se uvodi prinudni upravnik došlo do zabune. Naime, država, odnosno lokalna samouprava će propisivati visinu naknade, ali samo za prinudne upravnike, a za one koje sami izaberu ili postave stanari ne, pa samim tim od države stanari, gradovi i opštine nemaju šta da traže, niti da se plaše da će neko drugi da im „nameće” nove troškove.

– Pojavile su se informacije o tome da država nije utvrdila cenovnik za usluge upravljanja zgradama, a ona to po Zakonu o stanovanju, čija uredba o profesionalnim upravnicima stupa na snagu 1. januara naredne godine, i ne treba da čini – rekla je Sanja Šćepanović. – Cenovnik za poslove upravljanja zgradama utvrđuje se po tržišnim cenama u svakoj lokalnoj samoupravi. Država je u obavezi da utvrdi cenovnik, ali samo za prinudne upravnike zgrada, i ona će to na vreme i učiniti, a stanari treba da se dogovore o novom načinu upravljanja zgradom. Oni mogu, ali ne moraju, da izaberu upravnika zgrade ili nekog od svojih komšija koji su i do sada obavljali tu dužnost. Takođe, na njima je i da utvrde cenovnik, a i do sada su se predsednici skupštine stanara plaćali. Može i ne mora biti tako i od Nove godine. Takođe, ako se za upravnika zgrade, koji zakonom dobija mnoge obaveze, izabere neko od stanara, on ne mora imati licencu.

Naša sagovornica ističe da su građani Srbije sada pred izborom koji drastično može poboljšati kvalitet njihovog života i zbog toga moraju biti objektivno informisani o Zakonu o stanovanju, a posebno o delu koji se odnosi na uvođenje profesionalnih upravnika. Samim tim, kako kaže, ne treba ih plašiti da će uvođenjem profesionalnih upravnika imati dodatne troškove ili da će od toga korist imati neki pojedinci.

Najviše licenci u Novom Sadu

Od dosada licenciranih profesionalnih upravnika upisanih u Registar, u Vojvodini ih najviše ima u Novom Sadu – 80. U Subotici ih ima 12, Somboru pet, Zrenjaninu, Kikindi i Pančevu po tri, Sremskoj Mitrovici, Bačkoj Palanci i Kuli po dva, a u Inđiji, Staroj Pazovi, Čoki, Šajkašu i Čurugu po jedan licincirani profesionalni upravnik.

– I do sada su mnoge i zgrade imale Skupštine stanara i birale predsednika i s njim se dogovarali da li će to raditi besplatno ili će svaki stan izdvajati određenu svotu novca za to. Tako će i sada biti, samo će umesto predsednika skupštine stanara biti profesionalni upravnik ili upravnik. Tek ukoliko ne mogu ni jedno ni drugo, uslediće uvođenje prinudnog upravnika i za njega će im biti određen cenovnik jer reč je o licenciranom profesionalcu koji za svoj odgovoran rad treba da bude plaćen. Novi Zakon o stanovanju doprineće tome da se imovina građana Srbije redovno održava jer će se samo na taj način obezbediti njena kontinuirana vrednost na tržištu nekretnina i očuvati njena funkcija bezbednost i udobnog mesta za život – zaključuje Sanja Šćepanović.

Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada Privredna komora Srbije dobila je ovlašćenja da ustanovljava i vodi registar profesionalnih upravnika. On je dostupan na portalu PKS-a, koji organizuje i polaganje ispita za profesionalnog upravnika, izdaje i oduzima licence, utvrđuje prava, dužnosti i etičke norme ponašanja u obavljanju te delatnosti.

Uvidom u registar profesionalnih upravnika na sajtu PKS-a utvrdili smo da ih je zaključno s današnjim danom bilo upisano 315. Sanja Šćepanović procenjuje da će ih do kraja godine biti između 700 i 800 jer su, kako kaže, u toku i obuke i polaganje ispita nove grupe kandidata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Milan 05.12.2017 14:50

    Zasto ne postoji na jednom mestu, objedinjene sve relevantne informacije o odrzavanju stambenih zgrada, pa da se znaju najbitniji detalji koji bi razvejali sve nedoumice, a ne ovako, parcijalno, svuda citamo po nesto pa sami sklapamo kockice i postavljamo dodatna pitanja.
    Tada ne bi bilo nedoumice:
    - ko moze da bude upravnik zgrade (da li mu treba licenca ili ne, da li se i koliko placa, koje su mu zakonske obaveze, prava...)
    - da li stambene zgrade treba da vode poslovne knjige (i za to placaju racunovodstvene agencije), da li se podnosi finansijski izvestaj, da ljudi znaju da su stambene zgrade "nedobitne" organizacije, ali da ako prihoduju od izdavanja dela zgrade, treba da prikazu i bilans stanja i uspeha itd.

    Sve to se nalazi po zakonima: o stanovanju, o racunovodstvu, o porezu na dobit...

    Na web stranici nadleznog ministarstva nema puno informacija (dakle kritika nije upucena Kamatici), mnogi gradjani ovo samo vide kao novi namet od drzave, bune se (s razlogom i bez), a sustina je da se stanari sami organizuju, da pre svega budu LJUDI, dogovore se, pomazu jedni drugima da SVIMA bude bolje u toj zgradi! Ne samo nekakvim klanovima koji su stavili sape na neke posebne delove zgrade ili imaju neki drugi interes, pa se ponasaju pre kao "da komsiji crkne krava".

    Dugo traje dekadencija naseg drustva, za sta su najveci krivci korumpirani i nekompetentni politicari (koji nam i sad kroje kapu) ali smo svi skupa krivi sto smo to dozvolili i u ovoj situaciji se nasli (da nas jasu Kurta i Murta, na smenu).

    Elem, sugestija Ministarstvu saobracaja, infrastrukture i bla bla: dajte celovit prikaz Zakona o stanovanju, sa najbitnijim stavkama, sa sekcijom "pitanja i odgovori", sa kontakt telefonom, mailom za dodatne informacije...I sve ce biti MNOGO bolje i svima jasnije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zarade prinudnih upravnika država prinudni upravnik zgrade upravnik zgrade

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana