Tekst objavljen: 21.10.2013 10:15        


Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić ocenio je da će ukoliko se ne nađu odgovarajući kupci za pojedine državne banke koje već dugo loše posluju one verovatno biti pripojene drugim bankama u vlasništvu države.

Dugalić: Ako se ne nađu kupci, biće pripajanja banaka

- To su banke koje već nekoliko godina imaju probleme u poslovanju, odnosno iskazani gubitak i to je dobro poznato, tako da traže se rešenja, ako se nađe kupac onda će se verovatno prodavati, ako ne, onda je najverovatnije spajanje sa nekim drugim bankama koje već rade na našem tržištu - rekao je Dugalić Tanjugu.

- Verovatnije je da će doći do spajanja nekih banaka u državnom vlasništvu sa postojećim bankama ukoliko se ne pronađu dobri investitori da kupe takve banke, a danas je to sve teže - rekao je on.

Prema njegovim rečima, u tom smislu ne treba očekivati nepovoljan razvoj događaja koji bi mogao da ugrozi stabilnost bankarskog sektora.

- Te banke nemaju veliko tržišno učešće i ne bi mogle da ugroze čitav bankarski sektor, drugo, nađen je model po kojem je rešavano i pitanje Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine, i nešto slično će biti i ako dođe do nekih promena u drugim bankama - naveo je Dugalić.

Kako je istakao, to svakako neće ugroziti stabilnost bankarskog sektora, jer banke su visoko kapitalizovane i imaju likvidnost znatno iznad propisanog minimuma.

Dugalić je ocenio i da će se trend smanjivanja broja banaka u Srbiji, izražen pre svega kroz njihovo spajanje, nastaviti, i “to je opšta tendencija i u globalnim svetskim razmerama, i konkurencija, odnosno samo tržište, nameću to”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza ekonomija loša banka propale banke državne banke banke dugalić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana